Kako su Ikea, Lego ili Pepsi dobili imena?

Agencije
Kako su Ikea, Lego ili Pepsi dobili imena?

Da li ste se nekada zapitali kako su poznate kompanije dobile svoja imena?

Biznis insajder donosi odgvor na to pitanje:

Ikea

Osnivač švedskog lanca Ingvar Kamprad smislio je ime firmi tako što je spojio svoje inicijale sa prvim slovima mjesta i imanja na kojima je odrastao - Elmmtarud and Arunnarund.

Lego

Ime za kompaniju poznatu po kockicama potiče iz danskih riječi "leg got", koje u prevodu znače dobra igra.

Pepsi

Poznato piće prvo se zvalo Bradovo piće, po pronalazaču Kalebu Bradhamu, ali kasnje je dobio ime po riječi "dispepsija", odnosno bolesti probavnih organa. Piće je trebalo da spreči probleme.

Ribok

Ribok je dobio ime po kombinaciji afričko-danske riječi "rhebok" koja se odnosi na jednu vrstu antilope. Ime je trebalo da predstavi brzinu i gracioznost.

Soni

Ime te kompanije je izvedenica latinske riječi "sonus" što znači zvuk, a i opisuje u slengu mladića iz Japana iz pedesetih koji je pametan i naočit.

Amazon

Vlasnik kompanije Džef Bezos mislio je bi trebalo da smisle ime za kompaniju tako da ono počne prvim slovom abecede kako bi uvijek bila na vrhu lista. Ime najveće rijeke bilo je ono za koje je smatrao da će mu donijeti veliki biznis.

Kanon

Originalno ime je "Keanon" naziv je budističke boginje. 1935. godine promjenjeno je u Canon jer su pristigle brojne pritužbe.

Blekberi

Blekberijevo ime je zapravo asocijacija na kupinu jer je njegova tastatura podsjećala na tu voćkicu.

Virdžin

Jedan od kolega Ričarda Brensona rekao je da su oni "totalne djevice u tom poslu" i kompanija je poslije toga nazvana Virdžin.

Orakl

Ime je dobio po kodu za projekat koji su njegovi osnivači radili za CIA. To je bila baza podataka koja je trebalo da zna odgovor na svako pitanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana