Kako pranje zuba čuva vaše zdravlje

B92
Kako pranje zuba čuva vaše zdravlje

Svakodnevno pranje zuba, pored toga što će vam dati blistav osmijeh, može pozitivno uticati i na vaše zdravlje - od održavanja zdrave težine pa sve do umanjivanja rizika od erektilne disfunkcije.

Pogledajte na koje sve načine svakodnevno pranje zube čiva vaše zdravlje:

Spriječava bolesti srca

Starije osobe koje redovno peru zube imaju manji rizik od dobijanja srčanog udara u poređenju sa osobama koje zube ne peru svakodnevno, sudeći po studiji objavljenoj u Američkom žurnalu medicine.

Spriječava moždani udar

Ista studija takođe je pronašla vezu između redovne posjete zubaru i manjem riziku od moždanog udara.

Spriječava upalu pluća

Studija objavljena 2011. godine pokazala je da oralne infekcije i bolesti mogu povećati rizik od dobijanja respiratornih obolenja.

Održava vašu liniju

Pranje zuba šalje znak vašem mozgu da je obrok gotov. Pranje zuba poslije jela može spriječiti naknadno grickanje i unošenje nepotrebnih kalorija u organizam.

Pomaže mozgu

Studija objavljena 2010. pokazala je da bolesti desni povećavaju rizik od dobijanja Alchajmera. Pranjem zuba sprječavamo dobijanje oralnih infekcija i smanjujemo rizik od dobijanja Alchajmera.

Smanjuje rizik od erektilne disfunkcije

Magazin Prevention objavio je studiju u kojoj se tvrdi da je hronična bolest desni učestalija kod muškaraca sa erektilnom disfunkcijom, dok se ona kod osoba sa zdravim zubima pojavljuje znatno rijeđe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana