Kafa smanjuje rizik od raka prostate?

Agencije
Kafa smanjuje rizik od raka prostate?

Svakodnevno ispijanje kafe smanjuje rizik od raka prostate za 20 posto, ali samo ukoliko se pije najmanje šest šoljica dnevno

Novo istraživanje pokazalo je da su "okorjele kafopije" manje skloni razvoju tumora na prostati nego ljudi koji piju samo nekoliko šoljica kafe dnevno ili je uopšte ne piju.

Naučnici su otkrili da kafa pomaže u prevenciji lokalizovanih i spororastućih oblika raka, uglavnom baziranih na prostati, ali da ima mnogo manje uticaja kod agresivnijih oblika bolesti.

Otkrića su objavljena u Analima onkologije, a pokazuju da, kao i u slučaju nekih drugih oblika raka, ishrana može biti ključni faktor za razvoj bolesti. Takođe, rizik se povećava s godinama, a muškarci stariji od 50 godina su skloniji razvoju tumora. Sa druge strane vrlo je bitan i genetski faktor.

U posljednjim eksperimentima Instituta Karolinska u Stokholmu, naučnici su došli do zaključka da kafa podiže nivo proteina adiponektina u tijelu koji ima snažna antikancerogena svojstva i sprečava širenje malignih ćelija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana