Japanci poludjeli za pomračenjem Sunca

Agencije
Japanci poludjeli za pomračenjem Sunca

Širom svijeta, od pacifičkog regiona i Azije do zapadnih dijelova SAD, milioni ljudi pratili su djelimično pomračenje Sunca, koje se deševa kada Mjesec u najdaljoj tački od Zemlje djelimično pokrije Sunčev disk.

Pomračenje je prošlo skoro direktno iznad Tokija, a sjenka je potom prešla na Aljasku i stigla do zapadnog dijela SAD. U Japanu su organizovane ture za praćenje pomračenja po školama i parkovima, na brodovima i u privatnim avionima, a slični događaji održani su u Kini i na Tajvanu. Televizija u Tokiju direktno je prenosila ovaj prirodni fenomen.  

"Bio je to misteriozan prizor. Nikada nisam vidjela ništa nalik tome", izjavila je Kaori Sasaki, koja je posmatrala pomračenje u centru Tokija.

Japanski elektronski gigant "Panasonik" poslao je ekspediciju na planinu Fudži kako bi snimila pomračenje korišćenjem uređaja na solarnu energiju. "Naš cilj je da emitujemo najljepše godišnje pomračenje Sunca u svijetu sa najviše planine u Japanu", saopštila je kompanija.

Stanovnici Hong Konga nisu imali toliko sreće, pošto su gusti oblaci blokirali pogled znatiželjnicima, od kojih su neki bili opremljeni i teleskopima sa solarnim filterima.

U SAD-u grupno praćenje pomračenja upriličeno je u Nevadi, Kaliforniji i na drugim mjestima. Pomračenje je bilo u potpunosti vidljivo u pojasu širine 240 do 300 kilometara, a djelimično iz većeg dijela istočne Azije i Sjeverne Amerike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana