Izložena arhiva kreatora Kristobala Balensijage

Tanjug
Izložena arhiva kreatora Kristobala Balensijage

Pariz - Veliki španski modni kreator Kristobal Balansijaga, koji je izvršio presudni uticaj na modu 20. veka, prikupio je za života ogromnu ličnu arhivu koja je prvi put predstavljena javnosti na izložbi u Parizu, 40 godina nakon njegove smrti.

Eklektična zbirka dokumenata, kostima, fragmenata materijala, pa čak i haljina za lutke, poverena je 1979. godine muzeju Galjera u Parizu u čijim je sefovima od tada “čamila”.

Direktor muzeja Olivije Sajar došao je na ideju da izložbu posvećenu Balensijagi postavi oko njegove arhive i da kreacije španskog maga prikaže zajedno sa onim što mu je poslužilo kao inspiracija.

- Svoju zbirku je gradio nasumice, sasvim sponatno. Prikupljao je razne predmete tokom celog života, na putovanjima ili su to bili pokloni od prijatelja - kazao je Sajar.

On je dodao da kolekcija daje uvid u kreativni proces španskog dizajnera, velikog perfekcioniste sa reputacijom povučenog, enigmatičnog čoveka, često previše radikalnog za svoje savremenike, koji je bio pod jakim uticajem španske popularne kulture.

Šanel ga je smatrala jedinim modnim kreatorom koji je, osim nje, ovladao svim tehnikama - od krojenja do šivenja, a njegov uticaj je i dalje prisutan u modi, naveo je Sajar, podsjetivši da je Balensijaga izmislio gotovo cio modni vokabular 20. veka.

Sin baskijskog ribara, Balensijaga je rođen 1895. na prelazu između dva veka. Iako je revolucionirao žensku modu, ostao je fasciniran siluetom i odećom prepoznatljivom za 19. vek što se može vidjeti iz izloženog materijala.

Balensijaga je, takođe, gajio ogromnu strast prema španskoj nošnji - od kostima toreadora do odeće karakteristične za plesače flamenka, od kojih je “pozajmljivao” detalje za svoje kreacije.

Omiljeni kreator filmskih diva poput Grete Garbo i Marlene Ditrih,

- Balasijaga je na mnogo načina jedan od najvažnijih dizajnera, arhitekata ako želite, 20. veka - istakao je Sajar.

Izložba će biti otvorena do 7. oktobra u novom umjetničkom kompleksu “Le Dok” koji se nalazi na obali Sene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana