Ima li kupca za jahtu od milijardu dolara?

Forbe.com
Ima li kupca za jahtu od milijardu dolara?

Jedan indijski milijarder se u javnosti nedavno hvalio svojom kućom na 27 spratova, koja vrijedi milijardu dolara. Vjerujući da bi on mogao da bude kupac nečega isto toliko vrijednog, jedna dizajnerska kompanija je riješila da napravi jahtu-repliku Monte Karla, čija bi cijena. nagađa se, takođe mogla da dostigne milijardu dolara.

Jahta koju jedna engleska dizajnerska kompanija namjerava da naparavi zove se "Streets of Monaco", sasvim u skladu sa time kako će izgledati. Naime, ovo plovilo će biti napravljeno po ugledu na poznatu evropsku kneževinu, koja je poznata kao pravi "raj" za bogataše u koji se sele zbog povoljne poreske politike.

Na samoj palubi jahte nalaziće se replike poznatih građevina Monte Carlo Casino, Hotel De Paris, Cafe de Paris, La Rascasse, Loews Hotel, kao i potpuno funkcionalna karting staza napravljena na osnovu izgleda staze za Veliku nagradu Monaka u šampionatu Formule 1.

Osim toga na jahti će se nalaziti nekoliko bazena, džakuzi bar, nekoliko terena za tenis i košarku, spa centar sa frizerskim salonom, sala za igranke, a biće mjesta za ukupno 16 gostiju i 70 članova posade. Heliodrom će takođe bit sastavni dio ove jahte, a ako neko bude želio da se provoza podmornicom moći će i to da učini, s obzirom da će se i ona nalaziti putnicima na usluzi.

Sa okvirnom cijenom od oko milijardu dolara još uvijek je neizvjesno da li će projekat "Streets of Monaco" ikada biti sproveden u djelo, i jahta zaploviti nekim od svjetskih mora ili jezera, jer će njen budući vlasnik morati da ima izuzetno "debeo novčanik".

Jahta bi mogla da postiže najveću brzinu od 15 čvorova, a sva tri sprata i palube biće povezani liftovima, dok će vlasnikov apartman imati i kamin, kancelariju, spavaću sobu i bazen na palubi.

Kompletan rad na projektovanju ove jahte je trajao šest mjeseci, a jahta bi trebalo da bude dugačka 153 metra.

"Ovo je za sada samo koncept nečega što bi trebalo da bude najluksuznija jahta na svijetu. S obzirom na to da se radi o stotinama detalja koji bi trebalo da se ugrade u jedno ovako ambiciozno djelo, biće potreban i nekakvo učešće ili sponzor koji bi nam pomogao da počnemo sa gradnjom" rekao je Skot Pokson iz kompanije koja je projektovala jahtu.

Iako su neki medji u javnosti nagađali da bi komercijalna cijena ove jahte mogla da dotigne i milijardu dolara, što bi je učinilo najskupljom na svijetu, kompanija koja je projektovala tek treba da napravi predračun o tome koliko bi njena izgradnja koštala.

"Nismo se do sada bavili time koliko bi mogla da košta izgradnja, jer to zavisi od toga gdje će se graditi i kakve će zahtjeve imati potencijalni klijent, poput materijala i stepena opremljenosti broda", saopštili su.

Iako bi ova jahta mogla da bude nasjkuplja na svijetu, ona po podacima iz projekta sigurno neće biti i najduža. Titulu najduže jahte na svijetu za sada još uvek drži "Eclipse" ruskog tajkuna Romana Abramoviča sa svojih skoro 170 metara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana