Hrvatska: Ko nađe meteorit, dobija 1€ po gramu

24sata.hr
Hrvatska: Ko nađe meteorit, dobija 1€ po gramu

Već godinu dana traga se za meteoritom koji je pao uz obalu Istre.

 

Sjajna pruga naglo je presjekla noćno nebo. Odjednom se začula eksplozija. Telefoni policije i vatrogasaca su se "usijali". Uzbuna i haos.

Meteor težak, procjenjuje se, nekoliko desetina kilograma, prošao je kroz Zemljinu atmosferu 3. septembra prošle godine i podigao na noge sjevernu Italiju.

Od Ferare, preko Venecije, Treviza i Udina svi su čuli eksploziju iznad Tršćanskog zaliva na nekoliko desetina kilometara visine. Naposlijetku su ostaci meteorita, koji su "preživjeli" eksplozije, teški između jednog i 10 kilograma, pali u vodu nekoliko kilometara zapadno od Umaga, u hrvatski dio Jadranskog mora.

Te besane noći sjeverom Italije su odjekivale sirene. Tražio se krater. Prijavljen je i jedan požar kod Treviza, ali se ispostavilo da je gorjela kanta za otpatke.

Prijavljeno je čak i podrhtavanje tla. U Hrvatskoj, međutim, osim astronoma, malo ko je zapazio gužvu kod komšija koja je nastala zbog svemirskog "kamena".

- Udar se osjetio i na sjeveru Istre, doduše, ne tako snažno kao u Italiji. Iz prve ruke imamo izvještaje očevidaca i iz Poreča – kaže Damir Šegon iz Opservatorije Višnjan.

Prema italijanskim astronomima, meteor je u Zemljinu atmosferu uletio brzinom od najmanje 40 km/s. Prvi put je eksplodirao na visini od 67 km, a potom još četiri puta, da bi se ugasio na visini od 35 km.

Astronomske kamere nisu uspjele da snime posljednji stadijum pada meteorita, jer je uletio tačno između područja dvije kamere, pa se do danas ne zna precizno mesto pada.

Međutim, čak su i obični građani motivisani da ga pronađu, budući da naučne zajednice plaćaju jedan evro po gramu meteorita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana