Hodajuće kamenje - rješena misterija Doline smrti

LiveScience
Hodajuće kamenje - rješena misterija Doline smrti

Naučnici su već godinama zbunjeni misterioznim „hodajućim" kamenjem u Dolini smrti. Širom Doline smrti u Kaliforniji nalaze se velike stijene sa misterioznim cik cak tragovima iza njih. Ovi tragovi predstavljaju dokaz da su se stijene pomjerale, ponekada i do 250 metara tokom jedne zime. Postoji više od 150 ovakvih stijena, a ipak, niko ih nikada nije vidio kako se pomjeraju.

Kao razlog za ovo neobično pomjeranje navođeni su brojni razlozi – od vanzemaljaca, magnetnih polja pa sve do ljudi koji su ovo smislili kao šalu.

Naučnici su pokušali da riješe misteriju ovog "hodajućeg" kamenja, a pojedini naučnici su mislili da teško kamenje (pojedino kamenje može biti teško i do 318 kilograma) pomjeraju "đavoli prašine".

Drugi istraživači, pak, jveruju da su za pomjeranje krivi jaki vjetrovi koji duvaju širom rječnog korita.

Ove, i sve druge, teorije vremenom su oborena, ostavljajući tako naučnike bez objašnjenja.

U pojedinim slučajevima, ovi tragovi bili su dugački i do 250 metara i bili su potpuno drugačiji jedni od drugih – pojedini su bili zakrivljeni dok su neki bili pravolinijski.

Nasin naučnik, Ralf Lorenc, se 2006. godine zainteresovao za ovaj fenomen i pokušao je da uporedi meteorološke uslove Doline smrti sa onima blizu Ontario Lakusa – ogromnog jezera ugljovodonika na Titanu, mjesecu Saturna.

On je napravio mali model u svojoj kuhinji kako bi pokazao kako bi kamenje moglo da klizi po površini jezera.

Lorencov tim je izračunao da pod određenim zimskim uslovima u Dolini smrti, dovoljno vode i leda može da se formira kako bi se kamenje pomjeralo i pod blagim povjetarcem, ostavljajući trag u blatu prilikom kretanja.

Uprkos ovom naučnom objašnjenju, brojni posjetioci Doline smrti i dalje se drže nešto okultnijih objašnjenja kada je ovaj fenomen u pitanju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana