Gigantske rupe: kako nastaju i zašto ih je toliko?

Independent
Gigantske rupe: kako nastaju i zašto ih je toliko?

Ogromne rupe koje se bez prethodnog upozorenja, u samo nekoliko sekundi otvaraju u tlu i gutaju sve oko sebe strašan su prizor, a Independent im je posvetio poseban članak.

Ove rupe nastaju uslijed erozije i drenaže, a njihov prečnik je od nekoliko metara do onih koje gutaju cijele zgrade. Iako su najčešće posljedica prirodnih procesa, može ih pokrenuti i ljudska aktivnost.

U suštini postoje dvije vrste ovih rupa - one koje se šire vremenom i one koje odjednom postignu svoju punu veličinu. Obije vrste se formiraju istim mehanizmom. Propadanje ovih rupa često prati podrhtavanje tla.

Ove rupe se najčešće pojavljuju u kršu, području u kojem temelj čine gips i koji voda lako može da odnese. Rupe nakon slijeganja često prekrije voda, pa postanu bare.

Rupe koje viđamo u posljednje vrijeme najčešće su nastale ljudskom djelatnošću. Otvaraju se pored mjesta građevinskih radova gdje se voda skuplja na određenom nivou. Naravno, lokalni faktori ne bi bili važni da nije šire slike.

Jedan od najupečatljivijih prizora posljednjih godina je onaj iz Gvatemale, gdje je 2010. godine naglo i masivno propalo tlo, odnijelo trospratnu fabriku i usmrtilo 15 ljudi. Uzroci njenog nastanka bili su brojni, od kojih je i priliv vode od tropske oluje Agata, kao i curenje iz lokalne kanalizacione cijevi.

Postoje i drugi fascinantni slučajevi, a naučnici još uvijek nemaju objašnjenje zašto se ove rupe pojavljuju čak i u regionima u kojima nema rudnika niti ispumpavanja sirove nafte, kao ni klizišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana