Evropljani troše tri puta manje struje od Amerikanaca

Agencije
Evropljani troše tri puta manje struje od Amerikanaca

Pariz - Evropsko domaćinstvo troši u prosjeku tri puta manje električne energije, ne računajući grijanje, u odnosu na domaćinstvo u SAD, pokazalo je istraživanje francuske Agencije za očuvanje okruženja i upravljanje energijom (ADEME).

Potrošnja energije svijetu, prema istraživanju, u periodu od 1990. do 2011. smanjivala se prosječno za 1,3 odsto, što je ekvivalentno uštedi od 4,2 milijarde tone nafte, ili sedmogodišnjoj proizvodnji u Saudijskoj Arabiji, piše francuski Figaro.

ADEME, međutim, navodi da je ušteda energije usporila u periodu od 2008-2011. godine. Kriza je dovela do sporijeg rasta potrošnje energije u nekim zapadnim zemljama, ali je istovremeno nastavljen rast energetski intenzivne industrije u zemljama u razvoju. 

Evropski kontintent je po potrošnji električne energije daleko iza Sjeverne Amerike, gdje je potrošnja 50 odsto veća nego na Starom kontinentu, u Kini je dva puta veća, a u bivšim sovjetskim republikama tri puta veća nego u Evropi. 

U izvještaju se ističe da je povećanje potrošnje energije posljednjih godina povezano s novim informacionim tehnologijama, mobilnim telefonima, kompjuterima i ostalim proizvodima visoke tehnologije. Njihovo učešće u ukupnoj potrošnji električne energije (isključujući grijanje), u evropskim domaćinstvima je u periodu između 2000. i 2009. povećano sa 30 na 41 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana