Da li pivo može da odagna prehladu?

Agencije
Da li pivo može da odagna prehladu?

Iako većina nas tokom zimskih dana poseže za toplim čajem, istraživači u Japanu tvrde da bi prvi izbor trebalo da bude pivo ukoliko želimo da se zaštitimo od prehlade.

Nova studija sprovedena u Japanu tvrdi da nam ključni sastojak piva može pomoći da odagnamo prehladu, piše Daily Mail.

Istraživači sa Medicinskog univerziteta Saporo otkrili su da je humolon, hemijska supstanca iz hmelja, bio izuzetno efikasan protiv respiratornog sinsitialnog RS virusa kao i da posjeduje anti-upalna svojstva.

Jan Fučimoto, istraživač za kompanije koje se bave proizvodnjom piva, tom prilikom izjavio je: „RS virus može da izazove ozbiljnu upalu pluća kao i probleme sa disajnim putevima, pogotovo kod beba i mališana, ali trenutno ne postoji vakcina koja bi mogla da pomogne".

Istraživači se nadaju da će uskoro biti u mogućnosti da stvore hranu sa humulonom, kao i bezalkoholna pića za djecu i odrasle.

Oni su takođe upozorili da je prisustvo humolona izuzetno malo u pivu i da je potrebno popiti velike količine ovog napitka da bi ostvarili neki anti-virusni učinak što nije preporučljivo zbog štetnog dejstva koje pivo u većim količinama može da ispolji, poput dehidracije, preteranog gojenja i socijlano neprihvatljivog ponašanja.

Međutim, jedan od vodećih stručnjaka kada je pivo u pitanju, profesor Ramon Etruh iz Univerzitetske bolnice u Barseloni, ranije je izjavio da jedna jedinica piva može biti dovoljna kako bi se osjetili zdravstveni benefiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana