Da li je ovo nova vuvuzela?

Motherjones.com
Da li je ovo nova vuvuzela?

Prije četiri godine vuvuzela je imala svoj trenutak slave. Ovaj „instrument mučenja" sve vrijeme se mogao čuti u pozadini fudbalskih utakmica. I dok se publika ispred televizora žalila, zvaničnici ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u fudbalu u Brazilu imali su drugačiju reakciju – željeli su svoju vuvuzelu.

Upoznajte cadžirolu. Ovaj muzički instrument, ostaje da se vidi da li će biti i instrument mučenja, osmišljen je specijalno za Svjetsko prvenstvo. U pitanju je plastični šejker sa držačima za prste koji je sertifikovan od strane Ministarstva sporta Brazila i FIFA-e kao zvanični „proizvođač buke" ovogodišnjeg takmičenja.

I dok cadžirola pravi ljepši zvuk od vuvuzele, definitivno nije glasnija pošto je potrebno njih 30.000 kako bi uspijele da stvore isti zvučni pritisak kao samo jedna vuvuzela.

Međutim, postoji samo jedan problem – nećete moći da ih koristite na utakmicama. Brazil i FIFA drastično su podcijenili sklonost publike da baca stvari na teren – u aprilu 2013. godine tokom jednog meča fanovi su dobili besplatne cadžirole, i najveći dio njih se za jako kratko vrijeme našao na terenu na kom se igrala utakmica.

Ovo može biti ozbiljan problem, pošto ovaj „instrument" ozbiljno može povrediti neke od omraženih protivničkih igrača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana