Da li ćemo ovako letjeti u budućnosti?

Agencije
Da li ćemo ovako letjeti u budućnosti?

Ako inženjerski tim kompanije "Airbus" uspije da u djelo sprovede bar dio nedavno predstavljenih inovativnih riješenja, u skorije vrijeme očekuje nas više nego uzbudljivo putovanje nebom, prenosi BBC.

 "Letenje će u budućnosti morati da bude pristupačno kako ljudima, tako i sa stanovišta zaštite životne sredine. Trenutno ostajemo bez nafte i moramo da pronađemo druga rješenja. Dio problema može biti riješen uz pomoć tehnologije, ali ostatak moramo potražiti na polju alternativnih izvora energije", kazao je Bastian Šefer, inženjer kompanije "Airbus".

Zbog toga njegov tim naučnika radi na pronalaženju novih riješenja u aviosaobraćaju. Dio dosadašnjih pronalazaka predstavili su na nedavno održanoj konferenciji "TEDGlobal" u Edinburgu.

Avioni čipkaste strukture jedna su od najzanimljivijih, ali i najradikalnijih ideja koje Šefer predlaže. Takav model aviona mogao bi biti napravljen uz pomoć 3D štampača.

Inspirisan ljudskim tijelom, dizajn tog aviona odlikuje velika snaga, ali istovremeno i velika lakoća. To, bar u teoriji, znači da će i troškovi letenja biti znatno manji.

Unutrašnjost aviona bila bi podjeljena na nekoliko zona, koje bi zamjenile današnji "tradicionalni" raspored sjedišta. Sjedišta bi svakako bila pokretljivija, kako bi se njihov raspored prilagođavao svakom letu, a osim toga varirala bi i njihova veličina u zavisnosti od građe putnika.

U prednjem dijelu aviona bila bi smještena "zona za zdravlje", za putnike koji imaju zdravstvene probleme. Tu bi bio ugrađen niz uređaja za praćenje stanja zdravlja putnika i prvu pomoć.

Jedan dio predviđen je i za sport i rekreaciju, s tim što bi u ovom slučaju na raspolaganju bile virutuelne sportske igre.

Što se prtljaga tiče, predložen je veći prostor za ulazna vrata, kako bi putnici mogli da se ukrcaju u avion zajedno sa prtljagom. Prtljag bi se potom smještao u nivo ispod sjedišta, kako bi bila izbjegnuta pretrpanost u avionu.

Kako bi do njih doprle i nove, svježe i kreativne ideje, Šefer je na konferenciji pozvao sve zainteresovane studente da im se jave sa svojim rješenjima, kako bi zajedno promjenili današnji koncept letenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana