Činjenica o kravama koje niste znali

zivotinje.rs
Činjenica o kravama koje niste znali

One su lijepe, krotke, plemenite, ali i više nego korisne. O njima znamo malo – da su mirne i pitome, pomalo lijenje, da daju mlijeko, zahvaljujući kome je većina nas izrasla u velike dječake i djevojčice. Kako biste im se odužili za sve to, potrudite se da zapamtite bar neku od ovih nevjerovatnih, malo poznatih istinama o kravama!

1. Domaće krave potiču od divljih volova koji su pripitomljeni na jugoistoku Turske prije 10.500 godina.

2. Kada su naučnici dešifrovali gene krava, zaključili su da one imaju 22.000 gena, a 80% njih poklapa se sa onima koje ima čovjek.

3. Engleska riječ cattle što znači stoka, potiče od francuske riječi chatel, što u prevodu znači „pokretna stvar, imovina", a to opet dovoljno govori o tretmanu koje krave imaju.

4. Krave provode od 10 do 12 sati u ležećem položaju.

5. Prosječno vrijeme spavanja krava je 4 sata, a za razliku od konja one ne spavaju stojeći.

6. Kada krava vari hranu rezultat fregmentacije je proizvodnja velike količine metana, po nekim istraživanjima 250 do 500 litara gasa na dan.

7. Za 4 litra mlijeka vime morate stisnuti bar 350 puta.

8. Ukoliko vlasnik kravu tretira kao pojedinca, i weguje je onako kako bi svaka krava mogla samo da poželi, dokazano je da će ona davati čak preko 300 litara mlijeka godišnje!

9. Vidokrug krave doseže samo 300 stepeni.

10. Krave se međusobno vezuju kada provedu više vremena zajedno, dokazano je nedavno. Naime, ako se krave-drugarice razdvoje nakon nekog vremena one pate i imaju bolne fizičke osjećaje.

11. Kada pasu ili se odmaraju krave uvijek zauzimaju isti položaj: sjever-jug, pokazala je wemačka studija. Zašto to rade, ne zna se, ali od danas i krava može da vam zamjeni kompas!

12. Krave imaju akcenat! Naučnici su zaključili da krave koje žive na različitim krajevima svijeta, različito i „muču". Zvuke koje proizvode krave iz jednog krda istraživači su uporedili sa slengom vršnjačkih grupa.

13. Hindu nacije vjeruju da su krave svete životinje i da ih treba štititi i klanjati im se. Najtvrdokorniji vjernici žive u centralnoj Indiji, gdje se svako ko ubije kravu kažnjava smrtnom kaznom ili sa 7 godina robije.

14. Krave ne vide crvenu boju, što je čudno zbog njihove sličnosti sa bikovima koje matadori pomoću ove boje posebno privlače.

15. Najskuplja krava na svijetu košta 1.2 miliona dolara. Živi u Velikoj Britaniji i zove se Misi.

Kada pijete mlijeko, sjetite se bar neke od pomenutih činjenicama o kravi koja vam ga je podarila. Možda vam bude ukusnije, sada kada znate šta se sve krije iza ove velike, lijene, krznene ljepotice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana