Čija su usta čistija - čovjekova ili pseća?

index.hr
Čija su usta čistija - čovjekova ili pseća?

Upoređivanje psećih i ljudskih usta slično je upoređivanju vrlo prljavih jabuka i vrlo prljavih krušaka. I jedna i druga su vruća i vlažna mjesta sa podjednakom populacijom bakterija.

Ni jedna od njih ne možemo opisati kao čista, a upoređivanje čistoće ne može se sprovesti jer se mnoge vrste bakterija nalaze samo kod jedne vrste.

Većina bakterija koje se nalaze u psećim ustima neće prouzrokovati probleme u ljudskim ako vas pas sočno poliže po licu. Štaviše, veće probleme može uzrokovati poljubac sa drugim ljudskim bićem jer će se bakterije iz usta drugog čovjeka, za razliku od psećih, u vašima osjećati kao kod kuće.

Naravno, nisu sve bakterije ograničene na jednu vrstu. Psi na ljude mogu da prenesu neke bakterije iz usne duplje pa ako vas vaš pas voli lizati po licu i vi mu to dopuštate, bilo bi dobro da preduzmete neke preventivne mjere.

Kao prvo, pokušajte da ga držite što dalje od kante za smeće i pokvarene hrane. Kao drugo, brinite se o njegovom zdravlju: redovito ga vakcinišete, kontrolišite i čistite od parazita, čistite mu zube i ostalo, piše portal "Mental Floss".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana