Bijeli kit naučio da priča ljudskim glasom

Agencije
Bijeli kit naučio da priča ljudskim glasom

Bijeli kit po imenu Nok je, poslije sedam godina života u bazenu Nacionalne fondacije za proučavanje sisara u San Dijegu, u SAD, počeo da ispušta zvuke koji toliko liče na ljudske da su ronioci pomislili da im se obratio čovjek, otkriva studija objavljena na sajtu časopisa "Karent bajolodži".

"Izađi napolje": Da li su kitovi u stanju da oponašaju ljudske glasove?

- Ko mi je rekao da izađem napolje? - upitao je svoje kolege po izlasku iz bazena jedan od ronilaca koji je plivao s kitom.

Naučnici su na osnovu toga zaključili da je Nok ispustio zvuk koji podsjeća na englesku reč "out" (napolje). Oni pretpostavljaju da je životinja, koja je godinama živjela u blizini ljudi i slušala ih, počela da ih imitira.

Prema riječima Sema Ridžveja, iz Nacionalne fondacije za proučavanje sisara, zvuci koje su ronioci čuli u okolini bazena s kitovima i delfinima podsjećali su na ljudske glasove u daljini.

Sve to se događalo još 1984. godine, a podaci su tek sada objavljeni. Kit Nok je uginuo prije pet godina.

Kit Nok je želio da kontaktira s ljudima

Snimak zvuka, zabilježen osamdesetih godina, otkriva da Nokovi zvuci začuđujuće podsjećaju na ljudski glas - ne samo po tonalitetu, već i po dužini i ritmu. Da bi "zvučao kao čovjek", kit, koji obično proizvodi znatno više tonove, promjenio je tonalitet, što znači da je morao da promjeni i uobičajeni način stvaranja zvukova.

Umjesto da povećava pritisak ispod otvora za disanje, Nok je koristio i mišiće i šupljine u predjelu glave. Ridžvej smatra da je životinja u to svijesno ulagala napore i da je na taj način htjela da izrazi želju za kontaktom.

  - Ovo je uvjerljivi dokaz da bijeli kitovi mogu da imitiraju glasove - zaključuje ovaj naučnik.  

Kada je kit četiri godine kasnije odrastao, očigledno je izgubio interesovanje za nepoznatim zvukovima, jer je od tada proizvodio samo karakterističan zvuk zviždanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana