Ber Grils: Dajte noževe djeci

The Independent
Ber Grils: Dajte noževe djeci

Najpoznatiji svjetski stručnjak za preživljavanje Ber Grils ima prilično kontroverznu poruku za roditelje - "dozvolite djeci da se igraju noževima".

Iako se njegov savjet u velikoj mjeri kosi sa zdravim razumom, britanski TV avanturista ga argumentuje iz više uglova i tvrdi da je igra oštricama za djecu "moćno iskustvo, koje će njihovom umu pomoći da nauči da opasne stvari izvodi na bezbjedan način".

"Svako se bar jednom u životu posjekao. Veoma oštar perorez je odličan poklon za mladog čovjeka. Moj šestogodišnji sin se nedavno posjekao nožem, krv je curila na sve strane. Ali, znate šta? On se neće ponovo posjeći", kaže Grils, prenosi "Independent".

On ističe da je šestogodišnji Haklberi tako naučio da rukuje oštrim predmetima, baš kao i njegova starija braća Marmadjuk (8) i Džesi (10).

"Kada kažem mojim mladim avanturistima da je tup perorez opasno oružje i da bi trebalo da budu sigurni da je oštrica dovoljno oštra, klincima se lica ozare. Kao i svi, oni žele mega-oštar perorez. To je sjajno, ali morate da ih naučite da ga poštuju i koriste na pravi način", rekao je Grils.

Grils ipak navodi da je roditeljski zadatak prvenstveno da nauče decu kako da se suoče sa rizicima, i kako da prihvate i kako da se ponašaju u rizičnim situacijama.

"Rizici su svuda oko nas, čak i kad prosto izađemo na ulicu. Ako djecu učite da izbjegavaju rizik, potpuno ih onesposobljavate. Na drugoj strani, svoju jačate djecu tako što ih učite da rade nešto opasno, ali tako da ga rade na bezbjedan način", kaže Grils.

On dodaje da ne vjeruje da je pre 200 godina postojao šestogodišnji Britanac koji nije znao kako da upali vatru pomoću noža i kremena.

"Za njih je to bilo isto kao današnjoj deci korišćenje viljuške pri jelu. Djeca su učena da budu praktična i da znaju da koriste ono što im je pri ruci", kaže Grils.

Ipak, šta god da Grils kaže i kako god da obrazlaže svoje savjete, ne vjerujemo da ima mnogo onih koji bi mogli da se slože sa njima. Usput, vrijedi istaći i da je on vlasnik linije specijalizovanih noževa za preživljavanje. Specijalni "Gerber Ber Grils" perorezi koštaju od 22 funte pa naviše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana