Beba rođena bez kapi krvi

Agencije
Beba rođena bez kapi krvi

Irvin - Odmah po rođenju malena djevojčica Houp Huarez bila je blijeda poput duha, a kada su ljekari u Irvinu pokušali da joj izvade krv, uspjeli su da izvuku samo par kapi jer je novorođenče izgubilo 80 odsto krvi još u materici.

- Plakala je i ljekari su je donijeli kod nas. Bila je potpuno blijeda. Znao sam da nešto ozbiljno nije u redu kada su joj bocnuli stopalo, a krv nije izlazila - rekao je otac djevojčice Džoš Huarez.

Američki ljekari smatraju da je nekoliko časova prije rođenja iz tijela bebe iscurila sva krv.

- Vjerovatno je izgubila 80 odsto krvi ili čak i više od toga - navodi neonatolog u Kajser permanente bolnici u Irvinu dr Marilea Nagajen. Nakon što su ljekari uradili hitan porođaj carskim rezom, jedina nada da Hop preživi bila je transfuzija krvi. Houp je preživjela fetalno krvarenje dok je bila u materici. Jedini zabilježen slučaj bebe koja je preživjela takvo stanje bio je 2012. u Velikoj Britaniji. Neznatan gubitak krvi događa se u 98 odsto trudnoća.

- Ne znamo šta je uzrok. Nekad to može da bude trauma koju je majka doživjela, nekada je riječ o spontanom događaju, dok se ovakvi slučajevi dešavaju i kad majka tokom trudnoće učestvuje u saobraćajnoj nesreći - kaže Nagajen.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana