Bakterije koje stvaraju zlato

Agencije
Bakterije koje stvaraju zlato

Naučnici su otkrili bakteriju koja funkcioniše kao mitski kralj Mida, koji je svojim dodirom sve pretvarao u zlato, i kojoj opstanak zavisi od ovog plemenitog metala.

Mikrob stručnog naziva Delfitia živi u bio-filmovima koji se formiraju na naslagama zlata, međutim, izlaganje otopljenim jonima dragocenog metala i nju može da "košta" života. Naime, poznato je da je zlato u obliku metala nereaktivno, dok su joni otrovni. Kako bi se zaštitila od ovih otrova, bakterija je razvila hemikalije koje jone zlata pretvaraju u bezopasne nanočestice zlata koje se nakupljaju oko nene membrane.

"Ovo svojstvo moglo bi da se koristi za izvlačenje zlata", kaže vodeći istraživač Mekmaster Univerziteta u Hamiltonu u kanadskoj pokrajini Ontario, Nejtan Magarvi.

Prema izvještaju predstavljenom u časopisu "Nature Chemical Biology" otkriće Magarvijevog tima moglo bi da se upotrebi za izvlačenje zlata iz vode bogate jonima ili za kreiranje detektora koji bi otkrivali u kojim vodama postoje visoke koncentracije plemenitog metala.

Aktivni molekul koja štiti bakterije je protein nazvan delftibaktin A. Mikrobi ga izlučuju u okolinu kada osjete prisutnost jona zlata i njome mijenjaju jone u čestice zlata u krugu prečnika od 25 do 50 nanometara. Čestice se skupljaju u područjima u kojima se razvijaju bakterije i tako stvaraju naslage zlata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana