Australija zabranjuje solarijume

Wsj.com
Australija zabranjuje solarijume

I dok mnoge zemlje razmišljaju o upozorenjima koja se tiču rizika solarijuma, vlasti u Australiji su odlučile da u potpunosti zabrane ove uređaje za potamnjivanje kože.

Zvaničnici kažu da je ova zabrana odgovor na činjenicu da zemlja ima najveći broj oboljelih od raka kože na svijetu.

Rak kože čini 80 odsto svih novih zabilježenih slučajeva raka svake godine a u 2011. godini odnio je 2.000 života.

Ovaj potez stavlja Australiju među vodeće zemlje koje su regulisale ovo pitanje koje svjetske zdravstvene institucije stavljaju u istu kategoriju rizika koje predstavljaju azbest ili pušenje.

Mnoge države zabranile su maloljetnim osobama da koriste usluge solarijuma, dok je Brazil takođe u potpunosti zabranio solarijume.

Solarijumi su u Australiji postali popularnih kasnih 90-ih godina prošlog vijeka, posebno među osobama mlađim od trideset godina, uprkos činjenici da je ova zemlja jedna od najsunčanijih na svijetu i posjeduje brojne čuvene plaže.

Broj salona koji nude vještački ten u posljednje vrijeme je opao nakon nekoliko medicinskih studija koje su solarijume povezali sa rakom kože, ali i drugim medicinskim problemima kao što su prerano starenje i oštećenja oka.

Svjetska zdravstvena organizacija svrstava ultra-ljubičastu radijaciju koju odaju solarijumi kao kancerogen klase 1 i svrstava ih zajedno sa cigaretama, štetnim hemikalijama i zračenjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana