Ako vanzemaljci postoje, ogromni su?

Agencije
Ako vanzemaljci postoje, ogromni su?

Sudeći prema novim istraživanjima baziranim na opservaciji naše planete, ako vanzemaljci postoje, onda su ogromni.

Naša fascinacija vanzemaljcima je povezana sa time što ne znamo ništa o njima. Mi pretpostavljamo, zamišljamo, snimamo filmove o njima, a pri tim ih najčešće zamišljamo kao “male zelene”. Međutim, sudeći po teoriji jednog naučnika, vanzemaljci bi zapravo mogli biti ogromni.

Istraživanje kozmologa Fergusa Simpsona, naučnika sa Univerziteta u Barseloni, pokazalo je da vanzemaljci mogu biti teški do 300 kg. Teorija je nastala opservacijom naše planete.

Naučnik se bazirao na veličini tijela živih bića na Zemlji kako bi procijenio kolika bića bi se mogla nalaziti u svemiru.

Naime, na Zemlji većim životinjama treba više resursa i zbog toga ih je malo. Na našoj planeti dominiraju manji oblici života, među kojim su i ljudi.

Mada, Simpson je dodao kako čak ni Zemlja možda nije dobar primjer, zato što je većina nenaseljenih planeta koje bi potencijalno mogle kriti oblik neke vrste života, po veličini bliža Marsu nego Zemlji.

Mišljenja među naučnicima povodom ove teorije su podjeljenja. Dok se jedni naučnici slažu sa Simsponovom teorijom, drugi je osporavaju zbog nedostatka dokaza.

“Teorija je interesantna, ali nemamo konkretnih podataka s kojim možemo raditi”, izjavio je naučnik s Instituta SETI Set Šostak. Dodao je da Simpson nije uzeo u obzir gravitaciju, kao ni teorije evolucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana