Ajzak - dečak koji ne osjeća bol

index.hr
Ajzak - dečak koji ne osjeća bol

Ajzak Braun ima pet godina, a zbog rijetkog poremećaja proživljava trenutke koji su većini populacije potpuna nepoznanica.

On pati od kongenitalne neosjetljivosti na bol, a njegove prve godine života, su prema riječima roditelja, bile ekstremno teške.

"Pao bi na pod i udario glavom o sto. Njemu je to bilo smiješno", rekla je Ajzakova majka Keri Braun. Ajzaku se često dešavalo da se isječe, udari, padne ili opeče a da to uopšte i ne primjeti.

Nakon brojnih pregleda i posjeta lekarima, roditeljima je savjetovano da Ajzaka nauče da prepozna bol. Međutim, tada su nastali novi problemi. On više ne razlikuje situacije kad mu otac na primjer stane na nogu i kad se mačka u prolazu očeše o njega; Na obije situacije Ajzak je naučio da kaže "Au".

Ipak, kad je slomio karličnu kost na dječjem igralištu, znao je da nešto nije u redu, ali njemu se činilo da ga boli zglob.
Tada su njegovi roditelji shvatili da on zapravo osjeća nešto, ali mu je potreban 20 do 30 puta jači bol da bi je maleni Ajzak locirao.

Kongenitalna neosjetljivost na bol sa sobom nosi još jedan poremećaj, a to je anhidroza. Od nje pati manje od sto ljudi u Americi, a zbog nje tijelo bolesnika ne može samo da kontroliše ni reguliše tjelesnu toplinu pa ne osjeća ni toplo i hladno. Iz tog razloga Ajzak ljeti mora da bude zatvoren u kući i nosi prsluk koji mu snižava tjelesnu temperaturu.

Bolest je toliko rijetka da ljekari jednostavno ne znaju šta da savjetuju roditeljima. Ukoliko stručnjaci uspiju da odrede izvor ovog poremećaja ti koji gen ga prenosi, to bi saznanje ubuduće moglo biti od velike pomoći pacijentima koji pate od nesnosnih bolova kojima bi se tad pomoglo suprotnim procesom od onog koji će vjerojatno jednog dana biti sproveden na Ajzaku Braunu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana