Ajfelova kula - proizvedena u Kini

Guadrian, B92
Ajfelova kula - proizvedena u Kini

Ne brinite, Ajfelova kula i dalje je u Parizu i autentičan je francuski "proizvod". Ali to ne znači da Ajfelove kule ne postoje širom svijeta. Britanski Gardijan sastavio je listu najzanimljivijih lokcija koje su kopije poznatih gradova i spomenika.

Tjandučeng, jedno od brojnih predgrađa kineskog grada Hangdžoua, zapravo je prilično vjerna kopija Pariza, sa stilizovanim zgradama, simpatičnim baštama i naravno, replikom Ajfelove kule. Sagrađen 2007. godine, ovaj kraj namijenski bio građen za 10.000 stanovnika, ali je danas poznat kao grad duhova u kojem ne živi veliki broj ljudi.

Inače, replike Ajfelove kule mogu se vidjeti na brojnim meridijanima, pa ih tako ima i u Grčkoj i Rumuniji, čak i u Meksiku.

Foumhendž, smješten u američkoj saveznoj državi Virdžiniji, vjerna je replika slavnog britanskog Stounhendža. Ali ovaj američki napravljen je od stiropora i djelo je vajara Marka Klajna. U SAD postoji još jedna replika Stounhendža u Teksasu, a slične kopije postoje i u Novom Meksiku, Njemačkoj, na Novom Zelandu...

Grad Temza, koji je smješten na tridesetak kilometara udaljenosti od Šangaja, predstavlja kopiju malih britanskih gradova, sa arhitekturom nalik iz perioda vladavine Tjudorovih, ali i popularnim "Costa Coffee" kafićima i prodavnicama "Claire's" nakita. Omiljeno mjesto za slikanje je plato ispred replike Isusove crkve čiji se original nalazi u Bristolu.

U SAD postoji i replika grčkog Partenona, koja krasi grad Nešvil. Izgrađena 1897. godine kao deo izložbe "Tennesse Centennial Exposition", ova zgrada trenutno imao ulogu umjetničkog muzeja. Inspiracija za izgradnju Partenonta baš u Nešvilu navodno potiče od nadimka ove kantri prestonice, koju mnogi zovu i "Atinom američkog Juga".

Međutim, SAD nisu samo plagijatori evropskih spomenika, već i meta onih koji kopiraju znamenitosti. Tako u Tokiju, na ostrvu Odaiba, postoji replika američkog Kipa slobode, koja je postavljena 2000. godine. Kopije ove divovske statue postoje i u Osaki, Simodi i mnogim drugim gradovima širom svijeta.

Las Vegas je pravo malo carstvo kopija, mjesto gdje se mogu vidjeti replike skoro svih najpoznatijih znamenitosti iz cijelog svijeta, Ali posebno je zanimljiv hotel i kazino centar "The Venetian", koji usred Nivade oživljava duh Mediterana, Italije i Venecije. Gosti hotela mogu da u gondoli da se voze pravim kanalima, nalik venecijanskim, ili da uživaju u ukusnom sladoledu na replici mosta Rialto.

Bile su potrebne samo dvije decenije i još jedna godina da se u Bangladešu izgradi replika grandioznog Tadž Mahala. Riječ je o djelu iza kog stoji čuveni bangladeški filmadžija Asanulah Moni i koji je za izgradnju kopije indijskog ponosa potrošio 56 miliona dolara. U jednom trenutku zvanične institucije Indije htjele su da tuže Monija, ali su na kraju odlučile da njegova replika neće ugroziti popularnost Tadž Mahala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana