Da li znate vlasnici kojih automobila najčešće krše saobraćajna pravila?

GS
Foto: Ilustracija

Britanski stručnjaci iz „Autoevolušna” identifikovali su automobile čiji vlasnici najčešće krše saobraćajna pravila.

Prema njihovim riječima, ovaj fenomen je vezan za marketinške kampanje nekih brendova.

Proizvođači sportskih automobila često u svojim reklamama demonstriraju mogućnosti novih modela na trkačkoj stazi. I iz tog razloga, kupci takvih automobila često ih brzo voze javnim putevima.

Opasnost za pješake

Stručnjaci su proučavali podatke o više od 400.000 saobraćajnih nesreća u Velikoj Britaniji, a nakon detaljne analize pronašli su regularnost u agresivnoj vožnji kod vlasnika automobila određenih marki.

Ispostavilo se da vozači BMW-a, Subarua i Poršea prekoračuju ograničenje brzine i češće prelaze na crveno svjetlo semafora u odnosu na ostale učesnike u saobraćaju.

Skloniji su i opasnom preticanju i ignorisanju pješačkih prelaza.

„Nijemci” dominiraju

Jedan od autora studije smatra da je ovakvo ponašanje vozača dijelom povezano sa agresivnim marketinškim kampanjama ovih brendova. Subaru, BMW i Porše često u svojim reklamama ističu superiornost svojih automobila u odnosu na druge.

Zanimljivo, Subaru se postepeno oslobađa imidža kompanije koja proizvodi sportske modele. Trenutno je japanski brend fokusiran na proizvodnju porodičnih automobila i njihovi marketinški pristupi se mijenjaju, ali kod BMW-a i Poršea to još uvijek nije slučaj, prenosi Danas.ba.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana