Zbog čega nije pametno ukrasti Teslu S?

Agencije
Zbog čega nije pametno ukrasti Teslu S?

Tesla S je sofisticiran luksuzni električni automobil koji uglavnom nije interesantan lopovima. Međutim, za kratko vrijeme u Kaliforniji su se dogodile dvije krađe ovog vozila koje su privukle pažnju medija.

Lopov koji jepočetkom jula ukrao Teslu S iz prodajnog salona u Los Anđelesu nastradao je nakon što je automobil tokom policijske potjere pri velikoj brzini udario u stub i prepolovio se.

Najnoviji slučaj krađe dogodio se u San Dijegu, a u poređenju sa prethodnim incidentom, može se reći da su lopovi u ovom slučaju imali "sreće" - završili su iza rešetaka, ali nepovređeni.

Ovog puta, policiji je posao bio olakšan zahvaljujući savremenoj tehnologiji.

Kada je vlasnica, Shahin Pirani, shvatila da joj je vozio ukradeno, prvo je pobjesnela, da bi se zatim sjetila Tesline aplikacije koja joj omogućava da preko iPhone uređaja prati trenutnu lokaciju, pravac kretanja i brzinu automobila.

Ubrzo je na ekranu smartfona mogla da vidi da se njen Tesla S nalazi samo nekoliko blokova dalje, ali i da se kreće brzinom od 160 km/h. Iako joj aplikacija omogućava da daljinskim putem deaktivira motor vozila, to nije moguće učiniti dok se automobil kreće.

Ipak, zahvaljujući ovoj aplikaciji, policija je dobila potrebne informacije o tome gdhe se Tesla S nalazi i u kom smheru se kreće, pa im nije bilo teško da ga 20 minuta kasnije zaustave i uhapse lopove.

Tehnologiju za praćenje ukradenih vozila pomoću GPS-a koriste i neke druge automobilske kompanije, a slični uređaji mogu da se nabave i u slobodnoj prodaji i naknadno ugrade u automobile.

Na primjer, Mercedes može da locira ukradeno vozilo pomoću sistema mbrace2, dok General Motors u svojim modelima nudi OnStar sistem, koji osim što pronalazi automobil sprečava da lopov ponovo startuje motor kada se vozilo jednom zaustavi.

Postoji i funkcija koja omogućava da se ukradeni automobil uspori daljinskim putem, ali je ona dostupna samo u saradnji sa policijom, prilikom potjere za lopovom.

Na američkom tržištu može se nabaviti i sistem LoJack, a prednost ove tehnologije je što uređaj automatski šalje poruku vlasniku u trenutku kada je njegov automobil ukraden.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana