Završeno suđenje, utvrđeno da li je "Teslin" autopilot odgovoran za smrt vozača

Tanjug
Završeno suđenje, utvrđeno da li je "Teslin" autopilot odgovoran za smrt vozača

KALIFORNIJA - Sud u Kaliforniji presudio je danas da američka kompanija "Tesla" nije kriva po optužbi da je funkcija pomoćnika vozača, autopilota, u njenom automobilu izazvala smrt.

Presuda je doneta četvrtog dana suđenja, a dvanaest članova porote glasalo je decet prema tri za to da da vozilo "Tesle" nije imalo proizvodnu grešku, prenio je Rojters.

Ovo se smatra velikom pobjedom za američkog proizvođača automobila, koji se suočava sa nekoliko drugih sličnih tužbi širom zemlje.

Slučaj su na sudu u Kaliforniji podnijela dva putnika zbog nesreće 2019. godine, koji su optužili kompaniju da je znala da je autopilot bio neispravan kada je prodala automobil. Kompanija Tesla je tvrdila da je nesreću izazvala ljudska greška.

U građanskoj tužbi se navodi da je sistem autopilota doveo do toga da je model 3 vlasnika Majka Lija iznenada skrenuo sa autoputa istočno od Los Anđelesa brzinom od 105 km na sat, udario u palmu i zapalio se u roku od nekoliko sekundi.

U toj nesreći Li je poginuo, a njegova dva saputnika, od kojih jedan tada osmogodišnji dječak, teško su povrijeđena, pokazuju sudski dokumenti.  Kompanija "Tesla" je negirala odgovornost, rekavši da je Li konzumirao alkohol prije nego što je sjeo za volan i da nije bilo jasno da li je autopilot bio uključen u vrijeme sudara.

"Tesla" testira i uvodi na tržište svoj autopilot i napredniji sistem potpuno samostalnog upravljanja, za koji je izvršni direktor Ilon Mask rekao da je ključan za budućnost njegove kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana