Zavirite ispod haube novog MINI-ja

Agencije
Zavirite ispod haube novog MINI-ja

MINI za 2014. biće predstavljen 18. novembra u Velikoj Britaniji. Uoči premijere, objavljeni su prvi tehnički detalji i specifikacije motora ovog automobila.

Treća generacija MINI-ja imaće u u početku u ponudi dve benzinske pogonske jedinice. Trocilindrični 1.5 litarski tnjin-turbo motor proizvodiće 136 ks (100 kW) i 220 Nm maksimalnog obrtnog momenta (230 sa overboost funkcijom). Kupcima će biti dostupan i četvorocilindrični 2.0 litarski tnjin-turbo agregat sa 192 ks (141 kW) i 279 Nm (300 Nm uz overboost).

MINI je najavio da će se kasnije u ponudi naći i drugi benzinski motori, uključujući i one najsnažnije za S i John Cooper Works modele. Što se dizelaša tiče, na predstavljanju MINI-ja za 2014. debitovaće 1.5 litarski motor tipa common-rail, sa direktnim ubrizgavanjem, 116 ks (85 kW) i 269 Nm.

Saopšteno je da je u poređenju sa prethodnom 1.6 litarskim dizel jedinicom, novi motor za 7 odsto ekonomičniji i da će, poput benzinskih motora, biti uparen sa novim menuelnim i automatskim mjenjačima.

Iako će nova generacija MINI-ja biti veća u odnosu na aktuelnu verziju, masa automobila biće smanjena zahvaljujući upotrebi čelika veće čvrstoće.

Biće unapređeni i upravljački i kočioni sistem, a zahvaljujući elektronski podsivim amortizerima, vozaču će na raspolaganju biti dva moda oslanjanja. Jedan će imati tvrđe podešavanje pogodno za sportski vožnju, dok će drugi omogućiti veću udobnost prilikom svakodnevne vožnje. MINI za 2014. biće postavljen na UKL1 platformu koju će dijeliti sa budućim BMW-ovim modelima sa prednjim i pogonom 4x4.

S obzirom da se na testovima bezbjednosti sve više pažnje posvećuje pješacima, proizvođači automobila fokusirali su se na ovaj problem. Tako će novi MINI imati konstruktivno rješenje koje bi trebalo da umanji težinu povreda kod pješaka u slučaju saobraćajne nesreće.

Ako vozilo udari pješaka pri brzinama između 19 i 55 km/h, mehanizam koji se nalazi ispod poklopca motora izdiže haubu kako bi se apsorbovala sila udara i ublažile posljedice po pešaka. Sličan sistem, pod nazivom “vazdušni jastuk za pješaka” predstavio je 2012. godine Volvo na modelu V40.

Više detalja o modelu MINI za 2014. biće poznato nakon premijere koja će se održati 18. novembra u fabrici ovog proizvođača u Oksfordu.

Saznajte više o MINI-ju za 2014.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana