Zašto su automobili u Singapuru najskuplji na svijetu

GS
Foto: Motorist.sg

Cijena certifikata za posjedovanje velikog porodičnog automobila u Singapuru je dosegla novi rekord - iznosi 106.619 dolara.

Prije 23 godine je uveden desetogodišnji sistem izdavanja certifikata za posjedovanje prava posjedovanja (COE), a što je mjera za smanjenje saobraćajnih gužvi. Potencijalni vlasnici automobila moraju imati COE da bi mogli kupiti vozilo.

Certifikati se svake dvije sedmice prodaju na aukcijama, a vlada određuje koliko će certifikata biti pušteno u prodaju. Singapur je ovim sistemom, uz poreze i uvozne dadžbine, najskuplja država na svijetu za kupovinu automobila.

Primjera radi, novi hibridni Toyota Camry sa standardnom opremom košta 182.430 dolara. 

U cijenu su uračunati COE i porezi te je ova cijena šest puta viša nego u Sjedinjenim Američkim Državama. Postoje različite vrste certifikata - za manje automobile, motocikle i komercijalna vozila.

Cijene COE u posljednjih nekoliko mjeseci dosežu rekordne iznose, jer je oporavak pandemije koronavirusa uzrokovao rast potražnje za automobilima. Ovaj rast se desio i zbog toga što je vlada smanjila popuste na certifikate za sljedeću godinu, prenosi Kliks

Najniža cijena COE iznosi 75.890 dolara, što je trostruko više u odnosu na 2020., kada je tokom pandemije bila manja potražnja za novim automobilima. Tzv. "otvoreni" certifikati, koji važe pri kupovini bilo koje vrste automobila, takođe su dosegli rekordne cijene - 110.000 dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana