Zašto neki automobili imaju linije na zadnjem staklu?

GS
Foto: Quora

Postoje mnoge funkcije na automobilu koje imaju jasnu svrhu, ali takođe postoje i neke koje zbunjuju skoro svakog vozača.

Kakve su to linije?

Imati nešto na prozoru što bi potencijalno moglo zakloniti vaš pogled tokom vožnje, može se činiti kao greška u dizajnu, ali kada je u pitanju hladno vrijeme, upravo linije na zadnjem prozoru omogućuju veću vidljivost tokom vožnje.

To je zato što su dio sekundarnog odnosno zadnjeg odmrzivača automobila; linije su zapravo tanke žice izrađene od metala i smole, pojašnjava Ifl Science.

Te žice su na staklo nanesene pomoću ljepila ili su umetnute između slojeva stakla.

Kada električna energija prođe kroz ove žice, pružaju otpor koji dovodi do stvaranja topline. Ta toplina omogućuje zadnjem staklu da se brzo riješi magle. Takođe, ove linije pomažu s uklanjanjem leda.

Zašto ponekad ne rade?

Ako primijetite kako vam se zadnje staklo ne odmagljuje iako ste pritisnuli dugme za odleđivanje, postoji nekoliko stvari koje možete poduzeti.

Za početak, provjerite je li vam pregorio osigurač, budući da odmrzivači mogu trošiti prilično velike količine energije.

Ako vam je pregorio osigurač, riječ o prilično jednostavnom problemu jer je zamjena istog posao kojeg možete napraviti bez pomoći automehaničara.

Drugi potencijalni problem do kojeg može doći jest kvar na samim linijama. Do toga može doći ako su linije nalijepljene na površinu stakla. Takve linije su osjetljivije na oštećenja.

Njihova oštećenja prekidaju mašinski krug te stoga ne uspijevaju provoditi toplinu. Takva oštećenja mogu se popraviti specijaliziranim alatima ili uz pomoć automehaničara.

Posljednji potencijalni problem je kvar elektrike u dugmetu za odleđivanje. Riječ je o najozbiljnijem kvaru koji će zahtijevati odlazak kod automehaničara, prenosi Raport.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana