VW Golf - 30 miliona automobila za četiri decenije

Agencije
VW Golf - 30 miliona automobila za četiri decenije

Volkswagen je u petak 14. juna proslavio veliki jubilej - sa proizvodnih traka fabrike u Volfsburgu sišao je tridesetomilioniti primjerak modela Golf.

Do ovog značajnog broja njemački proizvođač stigao je nakon 39 godina proizvodnje i sedam generacija Golfova. Jubilarni primerak je verzija TDI BlueMotion, koja je ujedno i najekonomičniji Golf u istoriji tog modela sa prosečnom potrošnjom od 3,2 l/100 km.

Prema riječima predsjednika Volkswagena, Martina Vinterkorna, istorija Golfa predstavlja na neki načini i istoriju progresa automobilske industrije:

“Počevši od prve generacije, koja je debitovala 1974, preko pojave TDI motora u trećoj generaciji, ESC sistema (elektronske kontrole stabilnosti) i mijenjača sa duplim kvačilom u Golfu 4, pa do posljednje, sedme generacije i Automatic Post-Breaking sistema koji zaustavlja automobil nakon početnog sudara sprečavajući dalje nekontrolisano kretanje vozila.”

U Volkswagenu su izračunali da je od početka proizvodnje modela Golf, kompanija svakog dana prodavala u prosjeku preko 2.000 primjeraka ovog automobila.

Sedma generacija, koja je imala premijeru na auto-salonu u Parizu, u septembru 2012, nastavila je uspjeh svojih prethodnika - Golf 7 proglašen je za evropski i svjetski automobil godine 2013.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana