Vrijeme je za neke nove Lade

Agencije
Vrijeme je za neke nove Lade

Dva nova koncepta koja su predstavljena na auto-salonu u Moskvi pokazuju da je AvtoVAZ odlučan da potpuno promeni imidž marke Lada.

Ruski proizvođač planira da do kraja 2015. kupcima ponudi dva nova modela, limuzinu Vesta i krosover X Ray.

Da će se ovi automobili stilski znatno razlikovati od dosadašnjih Lada, pokazuju njihove konceptne verzije koje je AvtoVAZ predstavio moskovskoj publici.

Za novi dizajn Lade zaslužan je Stiv Matin, kojeg je ruski proizvođač angažovao 2011. godine, da bi već 2012. predstavio svoju viziju buduće Lade na prvom konceptu X Ray.

Matin je u periodu 1987-2005. radio za Mercedes, gdje je između ostalog učestvovao u oblikovanju SUV modela ML i GL, da bi slijedeće četiri godine proveo u kompaniji Volvo u kojoj je nadgledao rada na dizajniranju modela S60 i V60, kao i koncepta XC60.

Prva od dvije nove Lade, koncept Vesta, je klasična mala limuzina sa 4 vrata, dok je X Ray krosover iz B segmenta.

Oba vozila imaju sličan izgled prednjeg dijela sa upečatljivom maskom hladnjaka i branikom koji oblikuju stilizovano slovo "X".

Iako nije previše originalan, zadnji dio koncepta Vesta ima skladan dizajn.

Sa druge strane, zadnje svjetlosne grupe krosovera predstavljaju novu interpretaciju stop svijetala Nissana Juke.

AutoVAZ je saopštio da se budući modeli neće mnogo razlikovati od prikazanih konceptnih verzija i da će biti postavljeni na novu platformu koja nosi oznaku "Lada B".

Platforma je razvijena u saradnji sa matičnom grupacijom Reanult-Nissan, što znači da je slična onoj koju koriste modeli kao što su Nissan Micra i Juke, ili Dacia Logan.

 

Kada je riječ o pogonskim jedinicama, ruski proizvođač za sada je samo naveo da će automobili biti opremljeni motorima koji proizvode između 87 ks i 114 ks.

Ruski medijiranije su objavili da će Vesta naslijediti zastareli model Priora, a početna cijena na domaćem tržištu biće oko 400.000 rubalja (8.300 evra).

Više fotografija ova dva automobila možete pogledati u Galeriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana