Volkswagen Scorpicco za 2014.

Agencije
Volkswagen Scorpicco za 2014.

Volkswagen je nakon šest godina osvježio svoj sportski model stvoren na bazi Golfa. Scorpicco je pretrpio blagu restilizaciju i dobio poboljšane motore.

Vremenski period od šest godina kod VW modela obično označava da je došlo vrijeme za novu generaciju i da stara verzija odlazi u penziju. Aktuelni Scorpicco je izuzetak.

Ovaj automobil će, zahvaljujući redizajnu, dobiti šansu da se takmiči za naklonost kupaca još 3-4 godine.

Kada se već nije odlučio da predstavi potpuno novi Scorpicco, Volkswagen je stilske promjene sveo na minimum pri čemu je fokus bio na prednjem i zadnjem dijelu vozila.

Pored novih bi-ksenon farova i LED dnevnih svijetala, redizajnirana je i maska hladnjaka i branik. Zadnji dio automobila takođe ima nove svjetlosne grupe, koje uključuju i LED stop svetla, preoblikovan je branik, ali i vrata prtljažnika.

Sličan nivo restilizacije izveden je i na visokoperformantnoj verziji, modelu Scorpicco R.

Kupcima će biti ponuđeno i pet novih boja karoserije: Pure White, Flash Red, Urano Grey, Ultra Violet i Pyramid Gold, kao i redizajnirane alu felne.

Promjene su prisutne i u enterijeru. Volkswagen je Scorpicco opremio novim volanom, a restilizovana je i centralna konzola, uključujući ventilacione otvore.

Kao posveta originalnom modelu Scorpicco, na središnjem dijelu komandne table ugrađen je set instrumenata na kojima se očitava pritisak u turbo-punjaču i temperatura ulja, a tu je i hronometar.

U Volkswagenu kažu da su poboljšali kvalitet materijala u unutrašnjosti, dok će putnici moći da uživaju Dynaudio Excite zvučnom sistemu.

Osvježeni Scorpicco opremljen je i Park Assist sistemom za pomoć prilikom parkiranja.

Što se motora tiče, Volkswagen se potrudio da značajno unapredi pogonske jedinice, u odnosu na aktuelnu paletu.

Osim povećanja snage, poboljšana je i ekonomičnost motora, tako da oni sada troše i do 19 odsto manje goriva i zadovoljavaju Euro 6 standarde.

 

Osnovni 1.4 litarski TSI benzinac pojačan je za 3 ks i sada raspolaže sa 125 ks (92 kW). Prema fabričkim podacima, automobil prosečno troši 5,4l/100 km i emituje 125 grama CO2 po kilometru.

Sva tri 2.0 litarska TSI motora takođe imaju više "konja" u odnosu na postojeće varijante. Najslabiji među njima sada ima 20 ks više i u stanju je da proizvede 180 ks (132 kW) uz prosečnu potrošnju od 6 l/100 km i CO2 emisiju od 139 g/km.

Slijedeći po redu dobio je dodatnih 10 ks, i razvija 220 ks (162 kW), dok najsnažniji dvolitarski turbo-benzinac, koji se ugrađuje u Scorpicco R, ima 15 "konja" više, odnosno raspolaže sa ukupno 280 ks (206 kW). Njegova potrošnja iznosi 8 l/100 km, a u atmosferu prosečno emituje 187 g/km CO2.

Slabiji od dva 2.0 TDI dizelaša pojačan je sa 10 ks i proizvodi 150 ks (110 kW), prosječno troši 4,1 l/100 km i emituje 107 g/km CO2.

Snažniji sada ima dodatnih 7 "konja", odnosno ukupno razvija 184 ks (135 kW). Ovaj motor ima prosečnu potrošnju od 4,3 l/100 km, dok njegova emisija ugljen-dioksida iznosi 111 g/km.

Sve jedinice, osim one najjače koja pogoni "R" verziju, standardno su opremljene stop-start sistemom i sistemom za regeneraciju električne energije u akumulatoru. Motori su povezani sa šestobrzinskim manuelnim mjenjačem, dok je kao opcija u ponudi automatski DSG menjač sa duplim kvačilom (osim kod 1.4 TSI verzije).

Volkswagen Scorpicco za 2014. imaće premijeru na salonu automobila u Ženevi, a u prodajne salone širom Evrope stiže polovinom avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana