Volkswagen bi kupio grupaciju FIAT-Chrysler, ali...

Agencije
Volkswagen bi kupio grupaciju FIAT-Chrysler, ali...

Gdje ima dima ima i vatre. Iako je FIAT demantovao da je u pregovorima sa Volkswagenom o potencijalnom pripajanju njemačkoj grupaciji, izgleda da u Volkswagenu ozbiljno razmišljaju o tome, ali prethodno žele da finansijski ojačaju.

Kako prenosi Autocar, Volkswagen je planirao da kupu kontrolni paket novoosnovane grupacije FIAT Chrysler Automobiles, što bi dovelo do formiranja najvećeg proizvođača u istoriji automobilske industrije.

Novostvorena grupacija obuhvatala bi 17 automobilskih marki i bila bi u stanju da 2020. dostigne godišnju prodaju od 15 miliona vozila.

Na taj način Volkswagen ne samo što bi konačno ostvario svoj ranije postavljeni cilj da prestigne kompaniju Toyota i postane najveći proizvođač automobila na svijetu, već bi bio usamljen na vrhu.

Autocar tvrdi da je glavni razlog zašto za sada nije došlo do realizacije Volkswagenovih planova finansijska situacija u matičnoj kuću ove grupacije.

Volkswagen kao brend prodaje ubjedljivo najviše automobila od svih proizvođača iz grupe na čijem je čelu. Od 9,7 miliona isporučenih vozila u 2013, čak 5,9 miliona imalo je "VW" značku.

Međutim, iako je prodaja njihovih vozila u porastu, marka Volkswagen suočava se sa padom profita. Zbog toga je prije bilo kakvog proširenja grupacije potrebno ojačati sopstvenu finansijsku poziciju.

S obzirom da povećanje cijena automobila ne dolazi u obzir, Volkswagen će se fokusirati na smanjenje troškova, koliko je to moguće. U tom smislu, preispituje se isplativost nekih modela kao što je Eos, koji najvjerovatnije neće imati naslijenika.

Volkswagen nije zadovoljan ni rezultatima prodaje svog malog gradskog automobila, modela Up! i njegovih derivata, Škode Citigo i Seata Mii, kao ni potražnjom za modelom Scirocco, pa bi opravdanost njihove proizvodnje u budućnosti mogla takođe da bude dovedena u pitanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana