USB priključak umjesto upaljača u automobilu

Agencije
USB priključak umjesto upaljača u automobilu

Vremena se mijenjaju. Neki sadržaji koji su decenijama bili uobičajeni u kabini automobila, polako se povlače pred naletom savremenih tehnologija.

Otkako su radio uređaji postali dio opreme automobila, muzika i vožnja neraskidivo su povezani. Formati i standardi su se vremenom mijenjali, pa se, recimo, sa kaseta prešlo na kompakt diskove, a u posljednje vrijeme polako predstaje i potreba za CD uređajima.

U savremenima automobilima USB priključak sve više dobija na značaju, pa je Hyndai odlučio da u modelima koje plasira na domaće tržište tradicionalni upaljač zamijeni USB portom. Kako pišu južnokorejski mediji, Hyndai je sproveo anketu koja je pokazala da 84% vozača uopšte ne upotrebljava upaljač u svom automobilu. Sa druge strane, čak 92 odsto ispitanika izrazilo je želju da da ima USB priključak.

Očigledno je da se navike i stil života vozača vremenom mijenjaju, bar kada je riječ o Koreji. Sve je manje onih koji puše u vozilima (ili za pripaljivanje cigarete ne koriste ugrađeni upaljač), ali zato gotovo svi imaju potrebu da svoj smartfon ili MP3 plejer priključe na audio sistem.

Upaljači u automobilima postoje skoro devet decenija. Jedan od prvih upaljača patentiran je još 1921. godine, a postali su standardni dio opreme u mnogim američkim automobilima već 1925.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana