Unikatni Zagato Lambordžini 5-95 ide na aukciju

G.S.
Unikatni Zagato Lambordžini 5-95 ide na aukciju

Zagato je modificikovao samo devet primjeraka Lambordžinijevog modela Galardo LP570-4 Superlegera, a jedan od njih će biti prodan na aukciji, koja se održava u Pebl Biču 16. i 17. augusta.

U Zagatu su se odlučili na ovaj projekt kako bi proslavili svoju 95. godišnjicu te su devet primjeraka modela Superlegera pretvorili u superautomobile unikatnog dizajna. Svaki primjerak je koštao milion dolara te je pripremljen prema specifikacijama koje su odabrali kupci.

Primjerak na fotografiji je bio Superlegera u Grigio Links sivoj boji, no nakon transporta u Milano u Italiju je tokom transformacije lakiran u svijetlo žutu boju, prenosi Kliks.

Karoserija je znatno drugačija u odnosu na standardni Galardo. Zagatovi stručnjaci su zamijenili svaki panel te su čak dizajnirali nova prednja i stražnja svjetla. Prednji dio se ističe zahvaljujući zaobljenoj maski i tankim usisnicima zraka, dok se bočno nalaze novi niži usisnici. Takođe, usisnici su vidljivi i iza bočnih prozora. Italijanska dizajnerska kuća je izradila i „dabl-babl“ krov te specijalni karbonski krovni otvor.

Nazad su unikatni završeci izduvnih cijevi, redizajnirana rešetka i suptilni karbonski difuzor sa svjetlom za kišu inspirisanim onim na bolidima Formule 1. Unutrašnjost je presvučena svijetlo sivoj kožom, dok kontrast pravi žuti konac.

Recimo i da automobil pokreće 5,2-litarski V10 motor, koji razvija 570 KS i uparen je sa 6-stepenim automatiziranim manuelnim mjenjačem.

Iako je kupcu dostavljen prije deset godina, automobil je prešao svega 1.794 kilometra te se očekuje da će biti prodan po cijeni između 400.000 i 600.000 dolara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana