Jedinstveni Škoda Superb moćniji od Audija RS4 Avant

Srna
Foto: RE Performans

Škodin model Superb je nedavno dobio svoju četvrtu generaciju, no stari nije spreman otići tiho.

Škodin ogranak U Velikoj Britaniji je u saradnji s RE Performansom pripremio unikatno remek-djelo, sliper koji na dostojan način ispraća prethodnu generaciju.

Sleeper Edition možda izgleda kao obični Superb karavan, ali ipak posjeduje ozbiljne performanse i poboljšanja šasije. Zvijezda je svakako unaprijeđeni 2,0-litarski TSI motor, koji razvija 477 KS i 661 Nm obrtnog momenta, a to znači da je Superb snažniji od aktuelnog Audijevog modela RS4 Avant Edition 25, koji ima 2,9-litarski V6 tvin-turbo motor te isporučuje 470 KS i 600 Nm obrtnog momenta.

Ova snaga je značajno povećanje s 280 KS i 400 Nm kojim raspolaže standardni Superb, a postignuto je ugradnjom većeg Garet Pauer Maks Turba, novog sistema goriva, unaprijeđenog međuhladnjaka i novog daunpajpa. Motor je uparen sa sedmostepenim DSG mjenjačem, preko kojeg se snaga prenosi na sva četiri točka.

Britanski tuner RE Performans je ugradio novi podesivi ovjes, automobil je spušten za 50 mm, a unaprijeđen je i kočioni sistem s AP Rejsing diskovima i kočionim kliještima sa šest klipova kako bi parirao većoj snazi. Na automobilu su i 19-inčne felge s Yokohama gumama dimenzija 235/40 ZR19.

Karakter „slipera“ se ogleda u činjenici da karoserija nije doživjela nikakve promjene. Automobil je fabrički opremljen najboljim paketom opreme Laurin amp; Klement, lakiran je u Rojal zelenu boju te posjeduje adaptivna Ful Matriks LED prednja svjetla, prenosi Kliks.

Unutrašnjost je ostala vjerna svojim korijenima, presvučena je Konjak perforiranom kožom i „nakrcana“ luksuzom. U njoj se nalazi 9,2-inčni infotejnment ekran osjetljiv na dodir, Virtual Kokpit, Kanton ozvučenje, trozonski klima uređaj, vozačevo sjedište s funkcijom masaže, grijani upravljač i još mnogo toga. Zapremina prtljažnika iznosi od 660 do 1.950 litara.

Skoda Super Estate Sleeper Edition će ostati dio pres flote, tako da od prodaje neće biti ništa.

Svrha ovog automobila je i uspjeh treće generacije Superba, koja je prodana u 860.000 primjeraka. Uzimajući u obzir sve generacije, to je više od polovine prodanih primjeraka otkako se Superb pojavio 2001. godine. Ukupan broj prodanih automobila od „prvog dana“ iznosi 1,6 miliona.

Četvrta generacija Superba je lansirana u junu 2024. godine i odlično se prodaje. Očekuje se da Škoda predstavi i RS flegšip visokih performansi, no teško je vjerovati da će parirati unikatnom modelu Sleeper Edition.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana