U Norveškoj više električnih nego automobila na benzin

Srna
U Norveškoj više električnih nego automobila na benzin

OSLO - Norveška je postala prva zemlja u svijetu koja na putevima ima više elektirčnih nego automobila na benzin, što je neobično za zemlju koja je bogata naftom, ali želi da se riješi automobila koji koriste fosilna goriva.

Od 2,8 miliona privatnih automobila registrovanih u Norveškoj, 754.303 su potpuno električna, u poređenju sa 753.905 koji troše benzin, saopštila je Norveška drumska federacija (OFV).

Dizelski modeli su i dalje najbrojniji sa nešto manje od milion vozila, ali i njihova prodaja naglo opada, prenio je AFP.

"Ovo je istorijski trenutak. Prekretnica koju je malo ko vidio da dolazi prije 10 godina", saopštio je direktor OFV Ojvind Solberg.

On je rekao da se elektrifikacija flote putničkih automobila odvija brzo i da se Norveška ubrzano kreće ka tome da postane prva zemlja u svijetu u kojoj dominiraju vozila na električni pogon.

Brzina kojom se norveški vozni park obnavlja "sugeriše da ćemo 2026. godine imati više električnih nego dizel automobila", dodao je Solberg.

Prema podacima Međunarodne agencije za energiju, električna vozila su činila samo 3,2 odsto automobila u svijetu 2023. godine. Taj procenat je iznosio 4,1 odsto u Francuskoj, 7,6 odsto u Kini, 18 odsto na Islandu.

Norveška, paradoksalno veliki proizvođač nafte i gasa, postavila je cilj da od 2025. godine prodaje samo vozila sa nultom emisijom gasova, što je 10 godina ispred cilja EU. Norveška nije članica EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana