U kojim zemljama se vozi desnom, a u kojim lijevom stranom

G.S.
U kojim zemljama se vozi desnom, a u kojim lijevom stranom

Iako vlada mišljenje da su zemlje u kojima se vozi lijevom stranom prava retkost, može se reći da ih ima znatno više nego što se očekuje.

Svi znamo da se u Engleskoj vozi lijevom stranom. Nećemo sada da se bavimo istorijskim razlozima zašto je to tako, pošto bismo morali da idemo stotinama, pa i hiljadama godina unazad.

Naime, neki arheolozi tvrde da su i Rimljani vozili zaprege lijevom stranom, kao i da su rimske legije marširale lijevom stranom, piše sajt Polovni automobili .

Tako je kretanje lijevom stranom postalo uobičajeno, a ponegdje i zakonom propisano. Međutim, u 18. vijeku postale su popularne velike zaprege koje je vuklo po nekoliko parova konja.

Na ovim zapregama nije postojalo sjedište za „vozača“, već je on sjedio na zadnjem lijevom konju, kako bi bičem u desnoj ruci lakše mogao da kontroliše sve konje.

Ali upravo zbog te pozicije – podsjetimo se, kretao se lijevom stranom puta i sjedio je sa lijeve strane – nije imao dobar pogled na konje (ili volove) sa desne strane, pa je susret sa saobraćajem iz suprotnog smjera umio da bude nezgodan.

Slično kao kada  vozite auto sa volanom na desnoj strani.

Ove ogromne zaprege sa mnoštvom konja naročito su bile popularne na širokim prostranstvima Amerike, pa je država Pensilvanija bila prva koja je davne 1792. zakonom uredila da se na putu kreće desnom stranom.

Uskoro su mnogi dijelovi današnjih Sjedinjenih Američkih Država i Kanade prihvatili ovo pravilo. U Francuskoj je 1792. dekretom naređeno da se putevima kreće desnom stranom, što je uključivalo i sve francuske „teritorije“ i kolonije.

Kada je u 18. vijeku donjet zakon da se sav saobraćaj na mostu u Londonu kreće lijevom stranom da bi se izbjegle gužve, ovo pravilo je usvojeno u cijelom Britanskom Carstvu, što znači u brojnim kolonijama i drugim teritorijama pod kontrolom Engleza na nekoliko kontinenata.

Postojala je tokom 20. vijeka želja da se harmonizuju saobraćajni propisi u cijeloj Evropi, ali Britanci nisu imali nameru da mjenjaju svoje navike. Poslednja evropska zemlja koja je odustala od vožnje na lijevoj strani puta bila je Švedska – i to tek 1967. godine.

Uglavnom, iako generalno vlada mišljenje da su zemlje u kojima se vozi lijevom stranom prava rijetkost, može se reći da ih ima znatno više nego što se očekuje.

Na primjer, u Evropi levom stranom se vozi u:

1) Velika Britanija, uključujući Severnu Irsku (67 miliona stanovnika)

2) Irska (5.150.000 stanovnika)

3) Kanalska ostrva (u kanalu Lamanš) - Jersey i Guernsej (172.000 stanovnika)

4) Ajl ov Man (84.000 stanovnika)

5) Kipar (925.000 stanovnika)

6) Malta (540.000 stanovnika)

A šta je sa ostatkom svijeta? Danas se vozi lijevom stranom u 15 azijskih, 14 afričkih i 12 zemalja Južnog Pacifika, a tu je i preko 20 drugih zemalja i teritorija... Istina, u nekim slučajevima to su male ostrvske zemlje, bez mnogo stanovnika, ali moramo da ih pomenemo.

Azija:

1) Bangladeš

2) Butan

3) Bruneji

4) Istočni Timor

5) Indija

6) Indonezija

7) Japan

8) Makao

9) Malezija

10) Maldivi

11) Nepal

12) Pakistan

13) Singapur

14) Šri Lanka

15) Tajland

Afrika:

1) Bocvana

2) Esvatini (ranije poznat kao Svazilend)

3) Kenija

4) Lesoto

5) Malavi

6) Mauricijus

7) Mozambik

8) Namibija

9) Sejšeli

10) Južna Afrika

11) Tanzanija

12) Uganda

13) Zambija

14) Zimbabve

Južni Pacifik:

1) Australija

2) Fidži

3) Kiribati

4) Nauru

5) Novi Zeland

6) Niue

7) „Pitkern“ ostrva

8) Papua Nova Gvineja

9) Samoa

10) Solomonska ostrva

11) Tonga

12) Tuvalu

Ostali – nabrojaćemo samo neke:

1) Bahami

2) Barbados

3) Kajmanska ostrva

4) Dominikanska republika

5) Jamajka

6) Surinam

7) Trinidad and Tobago

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana