U Engleskoj se gradi prva luka za leteće automobile

Kliks
U Engleskoj se gradi prva luka za leteće automobile

Popularnost letećih automobila je u porastu, a velike kompanije poput Boinga i Poršea ozbiljno razmišljaju o razvoju ovakvih vozila. U Engleskoj je sada zvanično započeo rad na izgradnji prve luke za leteće automobile.

Britanska kompanija Urbar-Air Port se udružila s kompanijom Hjundai kako bi zajedno izgradile futurističku luku i pokazali svima šta donosi budućnost zračnog putovanja. Oni novu luku nazivaju Urbar Air Port.

Cilj novog projekta je razvijanje inftrastrukture za sljedeću generaciju električnih i autonomnih zračnih vozila.

"Automobilima trebaju ceste, vozovima pruge, avionima aerodromi, a električnim letjelicama s vertikalnim polijetanjem i slijetanjem (eVTOL) su potrebne Urbar Air Port luke. Prije više od stotinu godina obavljen je prvi komercijalni let koji je kreirao moderni povezani svijet. Urbar Air Port će unaprijediti povezanost naših gradova, povećati produktivnost i pomoći Velikoj Britaniji da preuzme glavnu ulogu u novoj 'čistoj' globalnoj ekonomiji", izjavio je Riki Sadu, osnivač i direktor Urbar-Air Porta.

Urbar Air Port luka je za 60 posto manja u odnosu na tradicionalni heliport, a može se izgraditi za svega nekoliko dana te premiještati na druge lokacije u slučaju potrebe. Takođe, veoma je ekološki prihvatljiva jer nema karbonsku emisiju.

Luka će moći prihvatiti bilo koje eVTOL vozilo te je idealna za hitne situacija s obzirom na to da će omogućiti brzo polijetanje dronova i eVTOL vozila koji transportuju opremu, namirnice i ljude gdje god je to potrebno.

Hjundai namjerava izgraditi i vlastitu eVTOL letjelicu te je ponuditi na tržištu do 2028. godine.

Nova luka se pravi u Koventriju u Engleskoj te će biti završena do novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana