U čemu se vozi britanska kraljica?

Agencije
U čemu se vozi britanska kraljica?

Ako se od 11. do 14. jula zadesite u Londonu, moći ćete da na izložbi, koja se organizuje u okviru kompleksa Bakingemske palate, vidite posebno napravljeni Bentley u kome se vozi britanska kraljica, Elizabeta II.

Ovaj jedinstveni automobil, proizveden 2002. godine i poklonjen kraljici u čast 50 godina njene vladavine, zauzeće centralno mjesto među drugim kraljevskim i državničkim vozilima marke Bentley koji će biti predstavljeni na istoj manifestaciji.

Rad na Bentley-ju, koji je tokom konstruisanja imao internu oznaku "Projekat dijamant", započet je 2000. godine. Inženjeri i dizajneri su dobili zadatak da stvore automobil koji će biti pogodan za prevoz kraljice u svim mogućim prilikama i okolnostima.

Tako je konstruisana luksuzna limuzina sa produženim međuosovinskim rastojanjem, povišenom kabinom i specifičnim panoramskim staklenim krovom, da bi Britanci mogli što bolje da vide svoju kraljicu tokom pojavljivanja u javnosti.

Kako bi zadnja sejdišta i njihova pozicija u vozilu bili odgovarajuće dizajnirani, inženjeri su tokom rada koristili model kraljičine visine. Pored toga, zadnja vrata se otvaraju unazad, pod uglom do 90 stepeni, da bi se vremešnoj kraljici olakšao ulazak i izlazak iz vozila.

Pročitajte o konkursu koji je Bakingemska palata raspisala za kraljičinog šofera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana