Tračak sjećanja na jugoslovenski automobilizam

G.S.
Tračak sjećanja na jugoslovenski automobilizam

"Folksvagen buba", "folksvagen golf", "fijat 128", "zastava 750", MAN, NSU, "mercedes", "dajc", "opel', "tomos", "sitroen", "mini" su samo neka od vrlo zvučnih imena koja su se proizvodila od "nule" ili barem djelimično sklapala u bivšoj državi - Jugoslaviji. Proizvodnja je manje-više bila dobro podijeljena po republikama. Mnogi se i danas rado prisjećaju svih vozila koja su krstarila našim drumovima, bilo da je riječ o pionirima saobraćaja, "fići" i "dajcu", pa sve do luksuznih limuzina "fijat 132" i "opel kikinde".

Automobilizam u Jugoslaviji se zahuktao početkom šezdesetih godina prošlog vijeka, kada je 1962. godine "Zastava" počela da sklapa "fiću". Nije bilo potrebno previše vremena da se u ponudi nađu i mnogo luksuzniji automobili. Krajem šezdesetih, u Sloveniji počinje sklapanje čak tri svjetska brenda automobila.

Reno je pronašao saveznika u firmi "Litostroj", i iz te ere imamo mnoge svjetski poznate modele, poput "renoa 4", "renoa 8", "renoa 10", pa čak i prestižne kombi-limuzine (kako su je tad zvali) "renoa 16". Trenutno se u Novom Mestu proizvodi "reno tvingo", a tokom decenija prodefilovale su legende, poput "četvorke", "devetke" i "osamnaestice".

Paralelno sa ulaskom francuskih proizvođača, na tržište bivše države pretendovali su i Englezi, odnosno "Ostin", koji je sa IMV-om počeo vrlo ozbiljnu proizvodnju. Od 1969. do 1972. godine, proizvedeno je nekoliko desetina hiljada "ostina". U najvećoj uspomeni su nekako ostali "ostini 1300", koji su dolazili u "super de luks" i "specijal" verziji. Najbrojniji je bio "mini 1000", napravljen u više od pet hiljada primjeraka.

Na potpuno drugom kraju Slovenije, u Kopru, u isto vrijeme sa "renoima", počela je proizvodnja "sitroena" u "Tomosu". Ova saradnja Jugoslovenima je pružila mogućnost da povoljnije dođu do legendi poput "2CV spaček", "ami 6", "ami 8", "ami super", "dijana", GS, pa čak i prestižnih DS CX, od kojih je ovaj drugi imao čak i svoju ambulantnu varijantu. "Tomos" se tokom godina transformisao u "Cimos".

Jedan od "domaćih" automobila koji i danas krstare drumovima svakako je "jugo" koji se proizvodio u fabrici "Zastava" u Kragujevcu. Postoji više modela ovog automobila, a "Zastava" je proizvela 794.428 primjeraka od 1980. godine, od čega je 256.691 vozilo izvezeno. Na tržište SAD otišao je 141.651 "jugo".

"Zastava" je izbacila još jedan model koji je pobrao veliku popularnost, a to je "zastava 101", popularno zvana "kec" i "stojadin". Ovaj automobil nastao je na bazi "fijata 128", a proizvodio se od 1971. do 2008. godine i proizveden je u više od milion primjeraka. Milioniti "stojadin" je proizveden 1991. godine, a rekordna godišnja proizvodnja bila je 1979. godine.

"Zujalice" šampioni

Ljubitelji motocikala su najstrastveniji ljubitelji vožnje, a decenijama, šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih, imali su svoju bazu u "Tomosu", koji je proizvodio vrlo kvalitetne motocikle i mopede. Svi su željeli da što više "friziraju" svoj motocikl po uzoru na fabrički trkački tim, koji je bilježio izuzetne međunarodne rezultate, među kojima je vrhunac titula u evropskom šampionatu u klasi do 50 kubika.

 

Heroji na točkovima

Cijelu eru obilježili su kamioni TAM-a, nastali po licenci "Dajca", bilo na gradilištima, civilnoj službi, ili u vojsci. Naravno, tu su i legendarni autobusi, koji su putnike prevozili uglavnom na međugradskim linijama. Međutim, kada se pomene gradski prevoz, tu je neprikosnoven "MAN sg220", koji je proizvodila ljubljanska "Avtomontaža". Možda nije bio najudobniji, ali se pokazao kao apsolutno najkvalitetniji. I poslije tri decenije, još uvijek služi u mnogim gradovima bivše države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana