Toyota i Lexus pripremaju iznenađenje

GS
Toyota i Lexus pripremaju iznenađenje

Lexus LFA, jedan od najboljih i najljepših sportaka posljednjih godina, uskoro bi trebao dobiti nasljednika.

Novi je model najavljen još 2022. godine konceptom GR GT3. Tadašnja nagađanja sada su dobila potvrdu, tadašnji koncept bio je osnova za nasljednika LFA.

Kako saznaje Carscoops, a prenosi Index, novi će model zamijeniti RC F GT3, a pokretaće ga napredni V8 motor.

Nakon premijere i inauguracije u takmičenje trkaće verzije, na red bi trebala doći i drumska verzija kao posljedica jasno definisanih kretanja u svijetu GT3 takmičenja. Tu se spominje hibridni pogon s više od 800 KS, a time i mogućnost da stane na liniju modelima kao što su Ferrari 296 GTB.

Prototip modela je već snimljen na testiranjima, i to na stazi u Japanu, ali i na Spa-Francorchamps u Belgiji.

Ipak, utisak je da konačan dizajn drumske verzije nije u potpunosti definisan, a posebno interijer koji po starom dobrom receptu Lexusa mora kombinovati sport i luksuz uz visoke kriterijuma stila.

Na trenutak se valja vratiti i na pogon. 4.8 V10 je definitivno ponzionisan, a LFR bi trebao motor dijeliti s GR-om GT3. Twin turbo V8 je gotovo sigurna stvar, a drumska verzija će sasvim sigurno imati i električnu komponentu. Snaga hibrida u sinergiji bi mogla doseći i više od 800 KS.

I konačno koja o premijeri. Trkaća verzija najavljena je za debi u 24 sata Dajtone u januaru 2026. godine. Iste godine doći će i cestovna varijanta. Bude li blizu LFA, mnogi će biti srećni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana