Toyota i dalje broj 1 u svijetu. VW i GM za petama

Agencije
Toyota i dalje broj 1 u svijetu. VW i GM za petama

Toyota je u 2014. prodala rekordnih 10,23 miliona vozila i zadržala titulu najprodavanijeg proizvođača automobila ispred grupacije Volkswagen i General Motorsa (GM).

Japanska kompanija je najveći svjetski prodavac automobila već treću godinu uzastopno a u 2014. prvi put je isporučila više od 10 miliona vozila u jednoj godini, nakon što je 2013. prodala 9,98 miliona automobila.

Drugoplasirana grupacija Volkswagen takođe je zabilježila istorijski rekord sa 10,14 miliona prodatih vozila, ali to nije bilo doboljno da svrgne Toyotu sa trona.

Treće mjesto zauzeo je General Motors koji je u protekloj godini širom svijeta isporučio 9,92 miliona automobila, što je najbolji rezultat u istoriji kompanije.

General Motors je preko sedam decenija bio najprodavaniji proizvođač automobila na svijetu, ali mu je 2008. godine tu titulu preotela Toyota.

U 2011, GM se ponovo vratio na lidersku poziciju kada je Toyotina proizvodnja bila pogođena zemljotresom i cunamijem u sjeveroistočnom dijelu Japana.

Povratak Toyote na prvo mjesto uslijedio je 2012. godine, i tu se japanski proizvođač zadržao i 2013.

Za 2015. godinu, Toyota, međutim, prognozira pad prodaje na 10,15 miliona vozila, uslijed manje tražnje na domaćem tržištu.

Iz tog razloga, Toyota bi ove godine mogla zaostati za Volkswagenom, budući da njemačka kompanija dobija zamajac na tržištima u razvoju, zbog čega bi, prvi put u svojoj istoriji, mogla zauzeti vodeću poziciju u globalnoj prodaji automobila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana