Top 5 skupih tehnologija koje su postale pristupačne

Agencije
Top 5 skupih tehnologija koje su postale pristupačne

Kao i u drugim sferama života, u blagodetima novih tehnologiija automobilske industrije najpre uživaju oni sa dubokim džepom - vlasnici skupih i super-sportskih modela. Ipak, prije ili kasnije, tehnološki napredni sistemi počinju da se ugrađuju i u visokotiražne automobile koji su dostupni prosječnom kupcu.

U početku skupe i rijetke, neke svojevremeno veoma napredne tehnologije sada možemo da pronađemo i u automobilima koje vozimo ili svakodnevno viđamo na putevima.

Američki CNET napravio je top listu 5 sistema koji su se prvobitno pojavili na skupim, luksuznim modelima ili trkačkim automobilima, a sada su praktično postali standardni u auto-industriji.

Među njima je funkcija koja u određenoj mjeri eliminiše proklizavanje točkova prilikom oštrog starta, sistem poznatiji kao "Launch Control", koji vodi porijeklo iz Formule 1, adaptivni sistem oslanjanja, koji je danas dostupan i u Opel modelima, mjenjač sa duplim kvačilom, ali i turbo-punjač, koji je široko rasprostranjen u raznim varijantama u savremenoj automobilskoj industriji, kao i dugme za startovanje-zaustavljanje rada motora.

Pogledajte listu 5 nekada veoma skupih i rethih, a danas sasvim pristupačnih tehnologija u automobilima:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana