Tojota vozi najbrže

Tanjug
Tojota vozi najbrže

Tokio - Japanski proizvođač automobila "Tojota" ostao je na tronu po broju prodatih automobila u prvih devet mjeseci ove godine, a iza sebe je ostavio njemački "Folksvagen" i američki "Dženeral motors".

"Tojota" je zadržala vrh zahvaljujući rekordnoj prodaji od 7,61 milion vozila, za tri odsto većoj u odnosu na isti period lani. "Folksvagen" je saopštio da je u periodu januar - septembar prodao 7,40 miliona automobila, čime je za dlaku nadmašio "Dženeral motors", koji je istovremeno prodao 7,37 miliona automobila i kamiona širom svijeta.

Na fantastičan rezultat "Tojote" najviše je uticalo prvo polugodište u kojem je prodala skoro 5,1 milion automobila.

Zahvaljujući odličnim rezultatima u prvih devet mjeseci ove godine japanski gigant je na dobrom putu da nadmaši rekordnu prošlogodišnju prodaju od 9,98 miliona automobila. "Tojota" je za ovu godinu prognozirala prodaju 10,2 miliona vozila, što bi bio rekord u istoriji automobilske industrije.

Poslovanje japanskog proizvođača automobila, koji proizvodi sedan "kamri", hibrid "prijus" i luksuzne modele "leksus", još je dobro uprkos poteškoćama na domaćem tržištu, gdje je podizanje stope poreza na dodatu vrijednost podrilo ukupnu potrošnju, a naročito kupovinu automobila.

"Dženeral motors" je duže od sedam decenija bio prvi na svjetskoj listi po prodaji automobila, ali mu je 2008. godine tu titulu preotela "Tojota". Američki div se 2011. godine vratio na lidersku poziciju kada je "Tojotina" proizvodnja bila pogođena zemljotresom i cunamijem u sjeveroistočnom dijelu Japana. Povratak "Tojote" dogodio se 2012. godine i Japanci su već tri godine suvereni vladari.

"Folksvagen" kao najveći evropski proizvođač automobila raste iz godine u godinu i vreba priliku da se dočepa vrha, a u tome bi mu mogla pomoći ekspanzija na kineskom tržištu, koje bilježi visoke stope rasta prodaje automobila.

"Ford"

Američki proizvođač "Ford" zabilježio je u trećem kvartalu bolje rezultate od očekivanih, prije svega, zahvaljujući solidnoj prodaji u Sjevernoj Americi i Kini. "Ford" je u trećem kvartalu zaradio 835 miliona dolara, dok je u istom periodu prethodne godine profit iznosio 1,27 milijardi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana