Tojota tuži radnike za rasipanje

Tanjug
Tojota tuži radnike za rasipanje

Kompanija Tojota otkrila je da su bivši zaposleni, angažovani na razvoju novog koncepta vozila, neprimjereno potrošili oko 300 miliona jena (2,7 miliona evra).

U japanskoj kompaniji smatraju da su bivši zaposleni, tokom tri fiskalne godine - od 2009., zloupotrebili novac kompanije tako što su putovanja i zabavne aktivnosti, koje nisu bile povezane s poslom, plaćali na teret Tojote, prenosi agencija Kjodo.

Iz kompanije kažu da su pokrenute disciplinske mjere i da razmišljaju da li da podnesu krivičnu prijavu ili da traže odštetu. Tojota će učiniti sve što može da u budućnosti spreči ponavljanje takvog incidenta, saopšteno je iz kompanije.

Inače, ovaj japanski proizvođač automobila, postigao je vansudski sporazum vredan više od milijardu dolara, zbog tužbi oko problema sa neočekivanim ubrzanjem svojih vozila. Ovo je najveće vansudsko poravnanje u istoriji SAD vezano za automobilske defekte, naveli su tužioci.

Predstavnici kompanije navode da će ovaj sporazum rješiti stotine tužbi vlasnika tojotinih automobila, podnijetih u posljednje tri godine.

Podnosioci tužbi tvrde je vrednost njihovih vozila strmoglavo opala poslije čestih i mnogobrojnih povlačenja tojotinih vozila zbog problema sa pedalom gasa, prenijela je agencija AP.

Tojota je povukla više od 14 miliona vozila širom svijeta zbog problema sa ubrzanjem i greške na kočionom sistemu kod svog hibridnog modela Prius. Vrijednost sporazuma je 1.1 milijardi dolara dok će poslije oporezivanja biti između 1.2 i 1.4 milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana