“Tojota“ stala zbog kompjuterskog virusa, Japan optužuje Moskvu

GS
Foto: arhiva

Japanski konglomerat "Tojota" saopštio je da zaustavlja proizvodnju u svim svojim postrojenjima u zemlji.

U Japanu se vjeruje da je taj udar odgovor Moskve na sankcije koje joj je vlada u Tokiju uvela zbog rata u Ukrajini.

Japanski automobiski gigant "Tojota" danas je u potpunosti zaustavio proizvodnju u dalekoistočnoj carevini zbog problema u snabdevanju izazvanog kibernetskim napadom na jednog od njenih glavnih snabdevača.

Kompanija je saopštila da će stati čak 28 proizvodnih linija u 14 njenih postrojenja. 

Japanski mediji javljaju da je fabrika "Kođima", koja proizvodi sintetičke smole, plastične i elektronske delove za "Tojotu", pretrpela kibernetski udar usljed kojeg koje došlo do prekida proizvodnje.

Sjedište "Kođime" je u gradu Tojodi u prefekturi Aići, koji je i baza "Tojote" i nalazi se nedaleko od najvećeg grada u centralnom Japanu Nagoje.

Mada još uvijek nije jasno odakle je došao pomenuti napad, u Japanu se vjeruje da on nije slučajan i da je vrlo vjerovatno reakcija Rusije na široki špalir sankcija koje je ostrvska carevina uvela protiv Moskve zbog njenog angažovanja u Ukrajini.

Naime, Tokio je ne samo zabranio poslovanje nekoliko ruskih banaka i zamrzao njihova sredstva, već i stopirao izvoz sofisticiranih tehnologija, te uveo sankcije protiv samog ruskog predsednika Vladimira Putina i pet drugih visokih zvaničnika najveće države svijeta.

Japanska vlada najavila je i humanitarnu pomoć Ukrajini od najmanje 100 miliona američkih dolara.

Udarac za optimizam i ambicije "Tojote"

Jedan dan prekida u snabdjevanju, smatra se, koštaće "Tojotu" proizvodnje bar 13.000 vozila.

Iza velikog zastoja u svim postrojenjima tog konglomerata nalazi se sistem proizvodnje u kojem je eliminisano stvaranje zaliha, odnosno, troškovi skladištenja, i ona sihronizovana sa snabdevanjem.

Taj sistem se tradicionalno smatra vrlo racionalnim i efikasnim, ali očigledno ima i svoje slabosti jer u celini staje u vanrednim uslovima kao što je kibernetski napad.

Najveći japanski, i po broju proizvedenih i prodatih vozila najveći svetski proizvođač četvorotočkaša na svijetu planirao je da u fiskalnoj 2022. godini u Zemlji izlazećeg sunca proizvede oko tri miliona vozila.

Štaviše, "Tojota" je početkom ove godine i iznela ambiciozni plan da proizvede najveći godišnji broj četvortočkaša u istoriji čovječanstva, blizu 11 miliona, predviđajući normalizaciju života u svijetu zbog napretka u vakcinaciji i smanjivanju stope smrtnosti usled širenja nešto blažeg soja omikron.

Međutim, to sada izgleda kao nemoguća misija, ne samo zbog toga što nije jasno kada će "Kođima" moći da u potpunosti obnovi proizvodnju, već i zbog niza drugih problema, kao što su nabavka čipova za vozila i, naravno, kriza u Ukrajini, odnosno, neizvesnost i ekonomski poremećaji na globalnom nivou koje ona izaziva, prenosi RTS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana