Teslin automobil u režimu ''autopilota'' usmrtio motociklistu

Agencije
Teslin automobil u režimu ''autopilota'' usmrtio motociklistu

Automobil Tesla Model S bio je u režimu "autopilota" kada je u aprilu udario i usmrtio dvadesetosmogodišnjeg motociklistu u oblasti Sijetla, saopštila je danas policija.

To druga po redu nesreća u koju je umiješana tehnologija u koju sve nade ulaže milijarder i direktor Tesle, Ilon Mask, prenosi Rojters.

Zbog sumnje da je izvršio ubistvo, uhapšen je pedesetšestogodišnji vozač, i to na osnovu priznanja da je gledao u svoj mobilni telefon dok je koristio funkciju pomoćnog vozača, navedeno je u saopštenju.

Tesla kaže da njen softver "autopilota" (Full Self-Driving) zahtijeva aktivan nadzor vozača i ne čini vozila autonomnima.

Mask je rekao da će biti šokiran ako Tesla sljedeće godine ne bude mogao da ostvari potpunu sposobnost samostalnog upravljanja.

On je prošlog vikenda rekao da će buduće vozilo Tesle biti poput "malene mobilne sobe" u kojoj će vozači moći da gledaju filmove, igraju video igrice, rade, pa čak i da piju i spavaju.

Prošlog decembra kompanija je bila primorana da povuče skoro sva svoja vozila u SAD kako bi dodale zaštitne mjere softveru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana