Tesla S kao policijsko vozilo?

Agencije
Tesla S kao policijsko vozilo?

Da Teslin Model S postaje sve popularniji u Americi, pokazuje najnoviji primjer iz Kalifornije. Gradski menadžer mjesta Aterton koje se nalazi u toj američkoj saveznoj državi izrazio je želju da nabavi nekoliko primjeraka ovog električnog modela koji bi se koristili kao policijska vozila.

S obzirom na početnu cijenu modela Tesla S, koja premašuje 50.000 dolara, moglo bi se pomisliti da će se sve završiti samo na pustim željama gradskog zvaničnika. Ipak, ako se ima u vidu da je Aterton jedan od najimućnijih američkih gradova u kome 15,4 odsto novoregistrovanih vozila čine upravo Teslini automobili, realizacija ideje gradskog menadžera sasvim je moguća.

Sajt Motor Authority navodi i nekoliko prednosti u prilog odluci da se model Tesla S koristi kao policijsko vozilo:

"Tesla S ima zadnji pogon, koji je karakterističan za većinu američkih policijskih službi."

"Automobil je veoma brz - od 0 do 96 km/h (0-60 milja na čas) ubrzava za 4,5 sekundi."

"S obzirom na fabrički deklarisani radijus kretanja koji iznosi i preko 420 km, tokom jedne smjene bila bi dovoljna kratka dopuna baterija na superpunjaču, što bi moglo da se obavi tokom pauze za ručak. Za 20 minuta, baterije bi se napunile do 80% kapaciteta."

"Automobil nema centralni tunel koji imaju drugi modeli sa zadnjim pogonom, pa bi taj prostor u kabini mogao da se iskoristi za instaliranje kompjutera, radio stanice i druge policijske opreme."

"Zahavljujući petim vratima i prostranom prtljažniku u vozilo bi lako mogla da se smjesti lična oprema policajaca, kao što su zaštitni prsluci, oružje i slično."

"U slučaju nesreće policajci bi bili dobro zaštićeni, s obzirom da je Tesla S postigao najbolje ocijene na testovima bezbjednosti."

"Nedostatak buke motora omogućio bi službenicima policije da svoj posao obavljaju uz manje stresa i da se lakše usredsrede na okruženje kojim patroliraju."

I, na kraju, ono što je u Kaliforniji veoma bitno - policija bi koristila vozila sa nultom emisijom.

S obzirom da Tesla za sada ne nudi policijsku verziju svog modela, Motor Authority se potrudio da pomoću kompjuterskog rendera pokaže kako bi mogao da izgleda jedan ovakav automobil.

Pročitajte zašto se smatra da je Tesla S najbezbjedniji automobil svih vremena.

Pročitajte koliko "konja" zaista ima Tesla S.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana