Tata Nano: Nula zvijezdica na testu bezbjednosti

Agencije
Tata Nano: Nula zvijezdica na testu bezbjednosti

Jeftini indijski automobil pokazao je katastrofalno loše rezultate na nezavisnom testu bezbjednosti koji je organizovao britanski Global NCAP.

Kako piše britanski Gardijan, prilikom pripreme automobila za test-sudar, radnici su bili veoma zabrinuti kako će testiranje proći, ne toliko zbog Tate Nano, koliko zbog skupocjenih test-lutaka koje su postavljali u vozilo.

Naime, ove lutke koje su konstruisane da svojim dimenzijama, strukturom i masom simuliraju karakteristike odraslog čovjeka, sa mjernim instrumentima koštaju oko 100.000 evra, što je pedesetak puta više od cijene modela koji se ovog puta našao na testu.

Da je bilo razloga za zabrinutost, pokazuje video snimak simuliranog test-sudara:


Rezultati su bili poražavajući, pa je Tata Nano dobio ocijenu "nula" kada je riječ, kako o bezbjednosti odraslih putnika, tako i djece, za koju ne postoji mogućnost ugradnje dečijeg sjedišta.

Jedan od razloga za ovako loš reziltat je što Global NCAP za testiranje bira osnovnu varijantu svakog modela koji se ispituje, što znači da Nano koji je korišćen na testu nije imao vazdušne jastuke. Ipak, kao što se vidi i na snimku, nedostatak vazdušnih jastuka nije jedina briga indijskog proizvođača. Problem leži u slabosti strukture čitavog automobila.

"Zahvaljujući lošoj strukturi vozila, rizik od povreda opasnih po život je uvećan. Osim toga, ovakva struktura automobila čini ga nepodesnim za ugradnju vazdušnih jastuka", kaže se u saopštenju Global NCAP-a.

Test frontalnog sudara izveden je pri brzini od 64 km/h, koja je uobičajena i kod sličnih ispitivanja koja sprovode EuroNCAP ili američki IIHS. Međutim, kako je objavio Global NCAP, model Nano nije uspio da prođe ni minimalne bezbjednosne standarde koji su propisani u Velikoj Britaniji, na test-sudaru pri nešto nižoj brzini koja je iznosila 56 km/h.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana